середа, 17 червня 2009 07:25

Поховали всіх загиблих на шахті імені Скочинського

У ніч на 14 червня із шахти ім. Скочинського в Донецьку дістали тіла двох останніх жертв аварії, яка трапилася 8 червня. Загалом загинуло 13 гірників. 38 лікуються.

Шістьох жертв поховали 10 червня на 29-му міському кладовищі Донецька. Розташоване воно на околиці, поряд із шахтою. Серед похованих — наймолодший, 28-річний Сергій Мустафаєв, і найстарший,  Степан Дичка, 54 роки. Директор шахти Валерій Міміношвілі вибачався, виступаючи на похороні:

— Наверное, я не смог сделать все необходимое, чтобы уберечь людей. Если можете, простите.

11 червня поховали ще трьох шахтарів. Тоді ж відкопали десятого загиблого. У п"ятницю підняли на поверхню одинадцятого, Володимира Деркача. Про загибель іще двох родичі дізналися в неділю.

Олександр Деркач, батько загиблого заступника начальника дільниці 31-рiчного Володимира Деркача, причиною трагедії вважає порушення техніки безпеки.

— Я сам отпахал на шахте, сыновья пошли в шахтеры. Вовка окончил техникум, институт, дорос до заместителя начальника участка, где случилась авария. Проведенную накануне аварии "встряску" (вибух, мета якого — вивести з пласту небезпечний газ. — "ГПУ") сделали не по технологии. Поэтому на следующей смене случился взрыв, — стверджує він.

Ще не знаючи, що Володимир мертвий, Олександр Деркач звинуватив у загибелі гірників начальника дільниці.

— Якщо із сином щось трапиться, начальникові не жити, — сказав він журналістам. — На його совісті смерть людей. Він депутат і друг директора.

Родичі інших загиблих стверджують, що газ на дільниці почав виділятися під час бурових робіт за три дні до трагедії.

Експертна комісія досі не спускалася в шахту через високу загазованість. Розслідування, яке веде Держгірпромнагляд України, зафіксувало підвищення рівня метану напередодні вибуху. Шахту обладнано системою диспетчерського контролю й автоматизованого керування машинами. Вона перевіряє, скільки газу в лавах. 7 червня зафіксувала інтенсивне зростання вмісту метану в повітрі до 1,4% (допустимий рівень — 1,3%). Але персонал не звернув на це уваги. 6 червня Держгірпромнагляд Донецької області заборонив роботи в другій західній лаві, де сталася аварія. А за день пролунав вибух.

Зараз ви читаєте новину «Поховали всіх загиблих на шахті імені Скочинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі