четвер, 19 серпня 2010 22:17

"Подружка дала соцпрацівнику 300 гривень. Написав, що стеля валиться"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Жительці Луцька 69-річній Ірині Гавурі стало зле після візиту до неї додому працівниці місцевого жеку. Та вивчала побут лучанки, визначала, чи слід їй оформляти субсидію.

— Лист із новими правилами оформлення субсидій на комунальні послуги принесла поштарка. Два бланки зі зразками і конверт. Замість марки — штамп "сплачено". Отправляти по пошті побоялася. Того ж дня понесла документи у відділення субсидій. Маю 700 рублів пенсії. Не можу 200 гривень віддавати за газ, на хліб не лишиться. Сказали чекати за тиждень їхню людину. Подивиться, як живу, — згадує Ірина Михайлівна. Стоїть, спершись на палицю, на подвір"ї двокімнатної дерев"яної хати по вул. Станіславського.

Онук Ірини Гавури два тижні тому одружився і поїхав у весільну подорож.

— Подарки після весілля звіз мені, бо квартиру ремонтує. У кімнаті поставили 2-метровий холодильник, два плазмові телевізори й мікроволновку.

Соціальний працівник прийшла зранку минулої п"ятниці.

— Женщина, років 50, работає в нашому жеці. Зайшла в комнату обута. Я нічого не казала, хотя пороху з вулиці нанесла. Дивиться на кровать із благеньким покривальцем, щось пише в блокнот. Глядить на тумбочку, де старий телевізор "Екран" і новий "Самсунґ". Питає: "Чого нуждаєтесь у субсидії?" Кажу, пенсія мала. Вона й не слухає, йде у комнату. Киває на холодильник: "А то на які гроші?"

Ірина Михайлівна показує "ГПУ" двокамерний "Норд".

— Говорю, холодильник внуку на весілля подарували. А вона: "Пишіть пояснювальну, у вас багато дорогої техніки. Через загс перевіримо, чи онук одружувався". Сиджу, мало не плачу. Пишу, що 10 років дорогих речей не купувала. Доки писала, жінка оглянула кухню. Покійний чоловік по всій хаті паркет поклав. Півроку тому його полакували, виглядає як новий. По паркету писала другу заяву. Що ремонту не робила п"ять років. Соцпрацівниця заяви забрала. Рішення обіцяла сказати за три тижні. Через півгодини серце прихватило. Лікар "скорої" насварив, що переймаюся за дурниці. Каже, люди із жеку за гроші пишуть таке, що субсидію дадуть довічно. Наступного дня подружка дала соцпрацівнику 300 гривень. Той написав, що стеля валиться і стіни поцвіли.

У столичному Дарницькому управлінні субсидій відкрили гарячу лінію. Телефоную. На дзвінок відповідають із третього разу.

— Тепер людям іти до жеку не потрібно, — пояснює оператор Оксана. — Достатньо поштою надіслати декларацію про доходи і заяву з паспортними даними замовника, ідентифікаційним кодом і даними про місце проживання. Щодня дзвонять 200–300 людей. Питають, чи дадуть субсидію, якщо є борг за квартиру. Першим ділом пільгу отримають кризові категорії сімей і пенсіонери. Раніше останні платили за комуналку  15 відсотків доходу, решту оплачувала держава. Тепер рівень знизили до 10 відсотків. Працюючим сім"ям поріг установили 15 відсотків — замість колишніх 20. У кого субсидія була раніше, за новим порядком її перерахують автоматично.

Оформлення субсидій триватиме до 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Подружка дала соцпрацівнику 300 гривень. Написав, що стеля валиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі