пʼятниця, 07 квітня 2017 07:45

Починається другий етап блокади

Автор: ФОТО з сайта www.politeka.net
  Правозахисник Дмитро Снєгирьов: ”Росії важко самій годувати так звані ЛНР і ДНР. Хочуть перекласти частину витрат на Україну”
Правозахисник Дмитро Снєгирьов: ”Росії важко самій годувати так звані ЛНР і ДНР. Хочуть перекласти частину витрат на Україну”

— Транспортна блокада окремих районів Донбасу минула без втрат для української економіки та ризику для гривні. Ми починаємо другий етап — блокування в Україні бізнесу країни-агресора, повернення в державну власність активів олігархів — економічних і політичних агентів РФ, — каже народний депутат 43-річний Семен Семенченко 3 квітня.

— Наступні кроки озвучувати не буду, — додає керівник Штабу блокади торгівлі з окупантами Анатолій Виногродський, 57 років. — Ми діятимемо партизанськими методами, щоб нам не перешкодили. Перший етап також продовжуємо. Визнання владою блокади — фейк. Автомобільними шляхами в напрямку Торецька досі ходять фури з контрабандою. Нас туди не пускають. Закінчуємо створення мобільних груп. Шукатимемо автошляхи, якими йде трафік із окупованих територій і назад. Будемо викликати туди журналістів, мобільні групи СБУ, перекривати.

Другий етап блокади не завдасть шкоди економіці. В Україні з 1991-го по 2016 рік валовий внутрішній продукт зріс на 2 мільярди гривень. У сусідній Польщі цифра на порядок більша. Бо в нас олігархічна система. Олігархів цікавить розвиток не держави, а власних кишень. Отримують вигоду від торгівлі з окупантами та знищують наше майбутнє. Якщо все залишиться як є, зростання економіки не буде.

— Блокадникам краще почати з "дочок" російських банків, що працюють в Україні, — каже політолог 42-річний Євген Магда. — Якщо вони підуть із нашого ринку, економічні втрати будуть незначні. А в політичному сенсі це — правильний і виправданий крок. Найкраще прийняти закони, які утискатимуть російський бізнес правовими методами. Допоможуть перебудувати економіку України та зробити її незалежною від капіталу РФ.

4 квітня президент Росії Володимир Путін вимагав від України негайно припинити блокаду окупованої частини Донбасу. Заявив про це в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом.

— Стурбованість Путіна зрозуміла, — говорить правозахисник Дмитро Снєгирьов, 45 років. — Росії важко самій годувати так звані ЛНР і ДНР. Хочуть перекласти частину витрат на Україну. Нам варто продовжити блокаду. Тоді весь тягар із забезпечення ЛНР і ДНР ляже на Москву. Її економіка й так працює зі збоями. А додаткове навантаження спровокує протестні настрої всередині країни, яких боїться Путін.

Однак українська влада була проти блокади.

— Вона почала інформаційну війну проти учасників блокади, але програла її. Потрапила у власну пастку, бо її аргументи виявилися брехнею.

Влада казала, терористи з "віджатих" підприємств щороку сплачували в український бюджет 32 мільярди гривень податків. Це — брехня.

Ще переконувала, що через блокаду Міжнародний валютний фонд не даватиме Україні кредитів. Натомість ми його отримаємо. Падіння економіки не сталося.

Зрештою, влада очолила блокаду — і не впоралася. Автомобільні шляхи досі не перекриті. Контрабанда йде через приватників, які їздять на окуповану територію. Під час обшуків на складах відомої компанії з продажу тютюну знайшли вироблену в ЛНР горілку. У кабінеті чиновника Антимонопольного комітету стояла така сама — зі штампом "Зроблено в ЛНР". Для продажу в Україні виготовляють інші етикетки, без штампу. Вона потрапляє на полиці магазинів.

Як реагуватиме влада на другий етап блокади?

— Нервово. Силою не розганятимуть. Опалювальний сезон закінчився. Розіграти карту про енергетичну небезпеку не вийде до жовтня. Спробують переконати суспільство, що Володимир Па­расюк і Семен Семенченко — люди олігарха Ігоря Коломойського. Мовляв, йому вигідно замінити донбаський антрацит мазутом, який виробляє його Кременчуцький нафтопереробний завод.

Зараз ви читаєте новину «Починається другий етап блокади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі