четвер, 18 вересня 2008 18:46

По тисячі гривень отримали лише 15 сімей, які постраждали від повені

Допомогу від держави на ліквідацію наслідків повені отримують ті райони, які визнані зоною стихійного лиха. На Тернопільщині це Монастириський, Бучацький, Борщівський і Заліщицький, що розміщені вздовж течії Дністра. Гусятинський район до цього переліку не увійшов, хоча від води постраждали села Городниця, Постолівка і Раштівці.

— У нас підтоплено житлові та господарські будівлі по річках Збруч і Гнила. Про це ми повідомили в Київ у понеділок, 28 липня. Від дощу в будинках протікали й падали стелі. Але це чомусь не вважається масштабним руйнуванням, — розповідає начальник районного відділу з питань надзвичайних ситуацій Оксана Добровольська, 44 роки.

На район виділили 30 тис. грн допомоги із першого урядового транша.

— Як почули люди про компенсації, почали заяви про збитки писати. Тільки по городах ми таких більше 100 зареєстрували. Але допомогти змогли тим, хто перший звернувся, — продовжує жінка. — Тепер, коли район не визнали зоною лиха, ситуація взагалі тяжка. Можливо, доведеться забирати роздані кошти. Як це зробити, не уявляю.

Село Городниця страждає від кожної повені. Проте цьогоріч вода завдала найбільше лиха. Підтопило 19 будинків і 116 городів. Гроші отримали 15 сімей, які першими звернулися по допомогу.

— Як вода прибувала, кури з хліва повиходили. Ми їх ловити. Немає куди діватися з хати, а води щораз більше, — згадує 45-річна Ольга Костецька. — Від тої повені увесь підвал затопило. Хата набрала сирості. Підлога здулася й прогинається. Дали нам тисячу гривень допомоги, то ми вдячні. На нову підлогу того не вистачить. Та й стіна одна тріскає й осідає. Хіба хто годен оцінити, скільки на ті ремонти грошей треба, як ціни весь час догори йдуть. Моя мама війну пережила. Каже, най на тім ся стане.

Підвали в затоплених будинках і досі мокрі. Городину із незатоплених наділів дівати ніде. 52-річна Катерина Осідак складає картоплю в гараж.

— Після паводку підлогу зразу викинули. Постелили лінолеум. У хаті постійно цвіллю чути. А куди дітися? — скаржиться жінка. Її хата за 100 м від річки. — Найгірше, що стеля від зливи почала просідати, потріскала вся. То чоловік її вагонкою забив.

Отриману тисячу гривень Осідаки витратили на будматеріали для стелі та продукти.

— За що таке покарання від Господа Бога? Тут немає чого жити й будуватися, — бідкається жінка.

Зараз ви читаєте новину «По тисячі гривень отримали лише 15 сімей, які постраждали від повені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі