пʼятниця, 18 серпня 2017 06:05

"По під'їзду бігав із ножем. Викинув телевізор"

— Не щастить із сусідами. Тричі міняли квартиру, — розповідає киянка Юлія Виноградова, 36 років. Живе на вул. Йорданській в Оболонському районі.

— Після весілля батьки чоловіка переїхали жити на дачу за місто. Нам залишили квартиру на Борщагівці, — продовжує. — Поверхом вище жив сусід, який щодня бухав і влаштовував у квартирі погром. Ми кілька разів викликали поліцію, щоб його втихомирити. По під'їзду бігав із ножем. Якось викинув телевізор із вікна шостого поверху на дитячий майданчик. Люди боялися під вікнами ходити, бо летіли і мікрохвильовка, і соковижималка. Дружину бив. Вона заяву напише, а через два дні помиряться і йде забирати. Коли сусід став погрожувати, що відкриє конфорки й підірве будинок, вирішили житло продати. Ми з'їхали, а за півроку він помер від цирозу печінки.

У квартирі на Солом'янці прожили кілька років. Продали, бо сусіди тримали вівчарок. Щотижня до них водили собак на спарювання. Псів боялася донька Юлії. Подружжя переїхало на Оболонь. Купили квартиру на восьмому поверсі.

— Сусіди зверху облаштували хостел. Під'їзд перетворився на прохідний двір. То музика півночі гримить, то п'яні білоруси з'ясовують стосунки. А зараз ліжко-­місця почали здавати азербайджанцям — постійні розборки, — каже Юлія. — Виставили житло на продаж, коли квартиру сусідів обікрали. Підозрювали пожильців хостела. Хочу свій дім із 2-метровим парканом. Щоб сусідів не бачити й не знати.

— Знайомі купили квартиру в новобудові на вулиці Гарматній. Півжиття на неї збирали, — розповідає 39-річний Артур Нестеренко. — Раділи просторим приміщенням, що до центру 10 хвилин. Доки не з'явилися сусіди. Двокімнатку біля них за 90 тисяч доларів бізнесмен придбав для мисливських собак. Найняв чоловіка, який кілька разів на день приходить їх погодувати й вигуляти. Скаржилися йому на гавкіт і скавчання, але то ж не його. Сам бізнесмен сюди не приїжджає. На охоту собак йому привозять ­бусом.

Киянин 34-річний Павло Ніколаєнко тримає у квартирі кілька десятків екзотичних рептилій. Торгує ними майже вісім років. Знайомі постачають йому з-за кордону удавів, ігуан, ящірок і змій. У одній кімнаті — чотири скляні тераріуми. Є вольєр для пацюків і клітка для ящірок.

— Из-за увлечения змеями приходится часто переезжать. Только соседи узнают, чем я занимаюсь, начинаются терки и угрозы вызвать милицию. Видели бы вы их глаза, когда я игуану на поводке вывожу во двор погулять, — розповідає Павло. — Важко знайти власників, які здадуть квартиру для такої кількості екзотики. Тому пропоную на тисячу більше від суми, що просять. А з сусідами важче. Торік із клітки втік 2-метровий пітон, коштує 600 доларів. Обшукали усюди — немає. Дівчина каже: "Паша, йди до сусідів. Міг через витяжку чи каналізацію пробратися". Доки всіх перепитали, пітон виспався і звалився на підлогу з батареї.

У кімнаті понад 30 градусів тепла для комфорту рептилій. Усі вікна зачинені. Тхне.

— Кажуть, я стрьомний сусід. Але нікому жити не заважаю. Запах — лише у квартирі. От у батьків сусідка завела 28 котів. Підбирала бездомних на вулиці. У під'їзді смерділо. Поліції двері не відчиняла. ­Погрожувала вкоротити собі віку, якщо тварин заберуть. Ледь умовили перевезти їх до притулку.

У квартирах відкривають садки і пивбари

— Із сусідами треба або змиритися, або судитися роками, — говорить адвокат Олександр Зуб, 48 років. — Найтяжче — з буйними і психічнохворими. Через таких найчастіше звертаються за юридичною консультацією весною і восени. Одна клієнтка живе на другому поверсі. Над нею — жінка, яка стоїть на обліку у психдиспансері. Раз затопила, потім — серед ночі кричала, що викинеться з вікна. Півбудинку розбудила. Поліція її втихомирила. Але проблему не вирішили досі. У спецзаклад відправити не можуть — не дозволяє син, який живе у Чехії. Щоразу обіцяє найняти для матері доглядальницю.

Також були випадки, коли у квартирах відкривали паб чи приватний садок.

Якщо затопили — викликайте бригаду з жеку, складуть акт про пошкодження майна. З ним можна подавати в суд і вимагати компенсацію. Роблять ремонт до опівночі чи буянять — сфотографуйте, зніміть на відео й телефонуйте в поліцію. За свідків беріть інших сусідів, консьєржа, працівника жеку чи ОСББ. Можна подати звернення у прокуратуру чи написати скаргу в адміністративну комісію при виконкомах місцевих рад.

470 гривень штрафу щонайбільше можна стягнути з людини, яка у своїй квартирі перевищила рівень шуму. Із 8:00 до 22:00 норма становить 40 децибелів, уночі — 30. Шум можуть виміряти лише працівники місцевого управління Держпродпотребслужби в дитячих кімнатах, спальнях, вітальнях. На кухні, у коридорах, ванні й на балконі рівень шуму до уваги не беруть.

Зараз ви читаєте новину «"По під'їзду бігав із ножем. Викинув телевізор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі