вівторок, 13 липня 2010 03:13

"Пів-України затопило, а Янукович пір влаштовує"

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Анна Підлуська прийшла в гості до сусідки Іванни Савчук у місті Тисмениця Івано-Франківської області 10 липня. Та якраз вимітає віником воду з літньої кухні. Вона на її обійсті стоїть другий тиждень
Анна Підлуська прийшла в гості до сусідки Іванни Савчук у місті Тисмениця Івано-Франківської області 10 липня. Та якраз вимітає віником воду з літньої кухні. Вона на її обійсті стоїть другий тиждень

У місті Тисмениця під Івано-Франківськом після дощів 7–8 липня підтопило 160 будинків. У райцентрі течуть річки Ворона і Стримба. Вода в них піднялася на 2 м.

Жителі вул. Мазепи відрізані від міста. У суботу з 7.00 рятувальники переправляють людей катамараном на ринок і на роботу.

Дорога розмита. Без гумових чобіт не пройдеш. На подвір"ї Іванни Савчук, 53 роки, другий тиждень стоїть вода. Господиня розповідає, що біля хати плавали вужі. Із будинку вода зійшла. У літній кухні — досі калюжі.

— Ми нічого не готуємо, — вимітає воду. — Два дні на сухому пайку — хліб, масло, ковбаса. Ніхто з влади за три дні не приїхав.

Біля паркану зупиняється сусідка Ольга Постоловська, 54 роки.

— О, депутатка наша прийшла, — невдоволено закладає руки в боки 42-річна Зоряна Малишівська, сестра Іванни Савчук. — Чого прийшла, якщо акти не складаєш?

Згадують, як виплачували компенсації за підтоплені будинки 2008-го.

— Нащо поробили тоді зрівнялівку? За гаражі люди побрали по 30 тисяч. Так само і ті, в кого вода в хаті була. Хіба то справедливо?

— Та що я винна? Хіба ж то я гроші видавала? — кричить сусідка. — Треба було їх пустити на укріплення річки. Із нею нічого не зробили. Чи ж я мало суботників на вулиці організовувала, кликала річку розчищати? А хоч би хтось прийшов, крім мого чоловіка!

Жінки сваряться, кого більше затопило.

Під обід до хати Савчуків приходить донька господині Марія з 7-річною онукою Анастасією. Дівчинці надягають медичну маску і забороняють бігати по воді.

— Насті операцію зробили на аденоїди, — пояснює Марія.

На подвір"ї сморід. Каналізаційна яма повна нечистот.

— Два дні тому машина відкачала за 100 гривень. Тільки від"їхала, а яма знов повна, — махає рукою Зоряна. — Зараз ще півбіди. А як усе зійде і пригріє сонце — ото смороду буде.

Після повені 2008 року жінки вклали в ремонт $20 тис. Після теперішніх паводків підлога знову здулася.

Сусідка Анна Підлуська, 53 роки, кличе до себе на обід. На столі — варена картопля з малосольними огірками.

— У неї кухня й хата суха, залило тільки подвір"я, — пояснює Іванна Іванівна. — Ми занесли їй трохи бульби, вона дала огірки. Я нарвала смородини, малини на компот. Отак і рятуємося разом, — дивиться на ґанок, де десятки мурашок заповзають до хати. — Знов литиме. Я помітила, що як тільки має бути повінь, вони бігом ховаються у приміщення.

Після обіду небо раптово чорніє. Дощ іде з півгодини.

О 19.30 жінки збираються перед телевізором. Включають новини на "1+1".

— І знов про нас ніхто нічого не каже. Пів-України затопило, а Янукович пір влаштовує. Добре, має за шо.

Описувати збитки комісія з міськради прийшла наступного дня, у неділю. Однак компенсацій людям не обіцяють.

Корови втекли, а я на карачках проповз метрів 300

У п"ятницю, 9 липня, вибухнув газопровід "Пасічна—Долина" біля села Битків Надвірнянського району Івано-Франківської області. Аварія сталася через зсув ґрунту. Близько 22.00 Михайло Винюк, 52 роки, завертав худобу з пасовища:

— Чую — вибух! І за спиною полум"я метрів 30 у висоту. Корови втекли, а я на карачках травою проповз метрів 300, — чоловікові обпекло голову та вуха.

За вихідні аварію ліквідували.

7–8 липня на Прикарпатті підтопило 623 будинки, міську лікарню Івано-Франківська та 349 га полів.

У селі Меденичі Дрогобицького району на Львівщині евакуювали 18 людей. Річка Летнянка підтопила 230 дворів. Вода піднялася вище вікон.

На 2 м піднявся рівень у річці Прут на Буковині. Із п"яти районів відселили 887 жителів.

На Тернопільщині знову найбільше постраждало селище Коропець Монастириського району. Востаннє його підтоплювало 27 червня. В області евакуювали 191 людину через різке підняття води у Дністрі.

У Києві з п"ятниці теж ішли зливи. Затопило підземні переходи, вітер зламав 400 дерев. На Венеціанському острові дерево впало на 32-річного чоловіка. Він отримав травму голови.

— У неділю, близько шостої вечора, впала тополя й перекрила дві автомобільні полоси на Чоколівському бульварі. Порвало тролейбусні проводи. Був такий вітер і дощ, що ми боялися, аби не зірвало дах із будинку. Через зливу не було видно дороги — машини зупинялися, — розказує киянка Олена Рибалко, 25 років.

У п"ятницю через блискавку вимкнулися всі інформаційні електронні табло на Одеському залізничному вокзалі.

Зараз ви читаєте новину «"Пів-України затопило, а Янукович пір влаштовує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі