четвер, 21 жовтня 2021 00:30

Пів літра горілки може подорожчати до 97 гривень

В Україні планують підвищити мінімальну вартість алкогольних напоїв. Відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів 18 жовтня подали для громадського обговорення.

Ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби зростуть на 8,3%, віскі, ром і джин — на 8,4%, коньяк — на 4,8–8,3%, винну продукцію — на 8,2–34,2%. 0,5 л найдешевшої горілки коштуватиме не менш як 96,82 грн.

Подорожчання алкоголю в Міністерстві економіки пояснюють зростанням середньої собівартості виробництва літра спирта. Зростання мінімальних цін дозволить збільшити прибуток виробників і додасть до державного та місцевого бюджетів 300 млн грн, кажуть у відомстві.

— Підвищення цін на шкідливі товари, наприклад, спиртне та тютюн — є зобов'язанням України в рамках зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, — говорить економіст 48-річний Андрій Новак. — Така продукція повинна бути менш доступною в продажі, особливо для підлітків. Але важливий розумний підхід у збільшенні вартості. Вона повинна відповідати рівню доходів українців. Майже сотня гривень за пів літра горілки — це багато. Якщо вартість легального напою зростатиме далі, то є ризик розвитку тіньового ринку. А в нас з цим і так біда. Багато контрабандних і контрафактних цигарок та алкоголю. Треба тримати баланс між домовленостями з Європою та реаліями в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Пів літра горілки може подорожчати до 97 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі