пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

Після клінічної смерті Ліза попросила: "Мамо, цицю!"

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  36-річна Вікторія Ковальовська із доньками 6-річною Поліною та Лізою біля свого дому в Маріуполі. 20-місячна Ліза випала з вікна п’ятого поверху
36-річна Вікторія Ковальовська із доньками 6-річною Поліною та Лізою біля свого дому в Маріуполі. 20-місячна Ліза випала з вікна п’ятого поверху

20-місячна Ліза Ковальовська з Маріуполя Донецької області випала з вікна п"ятого поверху й вижила. Два зламані ребра й неважкий струс мозку — такий результат падіння. Усе трапилося 21 червня, а минулого тижня дівчинку виписали з лікарні додому.

Мати Лізи, 36-річна Вікторія Ковальовська, того дня пішла на урок музики зі старшою донькою Софією, 8 років. 6-річна Поліна була в дитсадку. Наймолодша Ліза спала вдома. За нею наглядав тато.

— Чоловік подзвонив мені й сказав: "Я прошу тебе сісти. Ліза впала...". Потім була пауза, і він додає: "... з п"ятого поверху". У мене випала мобілка, і я почала задихатися, — згадує Вікторія.

Пізніше вона дізналася, що, прокинувшись, Ліза побігла на кухню шукати маму. Дві стулки вікна були завішені антимоскітною сіткою. Одну з них відкрили через спеку. Дитина почала плакати, зробила калюжу на підлозі. Тато пішов у ванну по ганчірку.

— Я повернувся — доньки немає. Заглянув під стіл, боявся навіть подумати про вікно, — розповідає Петро Ковальовський, 41 рік. — Коли глянув униз — серце завмерло. Я побачив її на асфальті. Поряд валялася нещасна сітка.

На вулиці Петро підняв доньку на руки — один бік у неї був забруднений землею. Мабуть, Ліза впала на край клумби, а тоді скотилася на асфальт. Навколо стояв німий натовп — ніхто не ризикнув доторкнутися до дитини, ніхто не викликав "швидку". Зрештою до медиків подзвонила сусідка.

Лікар побачив дівчинку й вирішив, що та вже померла. Але раптом Ліза зітхнула. Її відвезли до найближчої клініки. Там у неї була зупинка дихання і серця — клінічна смерть.

— Усю першу ніч до лікарні приїжджали фахівці, — продовжує мама. — Я їм дуже вдячна. З нас ніхто й копійки не взяв.

Наступного дня дівчинці зробили сканування мозку. Погані прогнози не справдилися.

— 25 червня Ліза, яка до цього в основному була непритомною, опам"яталася і сказала: "Мамо, цицю!" — розповідає Вікторія. — Вона обожнює грудне молоко.

— Це диво! — говорить Юлія Шайда, заввідділення дитячої реанімації лікарні N4. — Діти іноді падають з висоти свого зросту і вмирають, а тут — близько 13 метрів висоти.

Ковальовські займають дві кімнати у трикімнатній хрущовці з підселенням. Вікторія — музкерівник у дитячому садку. Петро співає в ресторані. Одружилися вони 18 років тому. Перші дев"ять років завести дітей не вдавалося.

— Того ранку я читала Лізі "Колобок", — згадує Вікторія. — І ні в той момент, ні за день до того не було жодних передчуттів. Я потім навіть докоряла собі. Ну, кажуть же: мати відчуває серцем. А в мене навіть не тьохнуло.

Чоловік пролетів 40 метрів і вижив


23-річний Валентин Овчеренко у вівторок стрибнув із Преображенського мосту через Дніпро в Запоріжжі. Його висота понад 40 м. Кажуть, напередодні Валентин посварився з дружиною. Через це вирішив заподіяти собі смерть.
У воді чоловіка побачили місцеві рятувальники і витягли.
— До нас потерпілого привезли десь в обід. У нього не було жодного перелому. Лише забій грудної клітки та легень, — кажуть у міській лікарні N5. — На днях випишемо його додому.
Рятувальники кажуть, що з Преображенського мосту частенько стрибають самогубці.
Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Після клінічної смерті Ліза попросила: "Мамо, цицю!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі