субота, 12 квітня 2008 07:09

Писанки продають відрами

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Ірина Блонська з Коломиї Івано-Франківщини продає свої писанки по 7–12 гривень
Ірина Блонська з Коломиї Івано-Франківщини продає свої писанки по 7–12 гривень

35-річна Ірина Блонська малює писанки з дитинства. Перед Великодніми святами жінка розписує яйця на замовлення.

— Вималювати одне яйце — задоволення не з легких. Болять плечі та очі. Але скільки задоволення, — розповідає писанкарка. — Найбільше роботи припадає на передвеликодній тиждень. Тоді приходиться розписувати яйця під заказ. У нас на Коломийщині збереглась традиція:  нанашки дарують пасхальні писанки своїм філинам разом із чимось солодким. Це означає, що друга мама дарує своїй донечці початок життя.

Ірина Блонська розписи виконує на видутих або реставрованих яйцях. Такі довше зберігаються.

— Зараз стало модно реставрувати яйця. Люди хочуть, аби писанка довго зберігалася, а повне яйце псується, — продовжує Блонська. — Спочатку ножем постукую посередині ширини яйця. Утворюється  полосочка. Потім акуратно прорізую бритвочкою і розлуплюю наполовинку.

Із частин Ірина дістає вміст яйця. На стінках акуратно знімає плівку. Порожнечу заповнює газетним папером і клеєм ПВА. Заклеює стінки. З однієї частини шкаралупи мають виступати краї газетних кусків. Їх майстриня змазує клеєм і насаджує другу половину.

— Такому яйцю треба простояти добу. Дальше його можна розмальовувати, кидати до підлоги — нічого не буде. Воно не розіб"ється й довго зберігатиметься, — продовжує писанкарка.

Свої роботи жінка оцінює від 7 до 12 грн — залежно від візерунка і кількості замовлень. У Коломиї перед Великодніми святами влаштовують спеціальні писанкові базари. Розмальовані яйця майстри привозять відрами.

— Вигідно наші писанки везти на продаж до Львова або Києва. Там яйця можна продати від 20 до 50 гривень за штуку, — каже Ірина Блонська. — Перед святами можна заробити до двох тисяч гривень.

Найчастіше Ірина розписує курячі та гусячі яйця. Хоче спробувати писанкарство на страусових. Замовила лоток на страусиній фермі по 15 грн за одне. Реконструкція коштуватиме стільки ж. Розмальовані яйця продаватимуть по 100 грн.

— Страусині яйця дуже тяжко розписувати. Вони мають поверхню, як апельсин. Писачок зіскакує. Треба бути дуже уважною, — зауважує майстриня. — Яйце саме велике, його незручно тримати в руках. Попотіти треба добре.

Для роботи Блонська хоче замовити спеціальний електричний писачок. Його до України привозять із США. Добре, що не треба нагрівати віск. Він розтоплюється за допомогою струму та ллється через тонкий отвір. Лінії виходять мініатюрні й акуратні. Такий писачок може мати кілька виходів. Коштує $100.

Зараз ви читаєте новину «Писанки продають відрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі