субота, 26 квітня 2008 07:09

Під Новобогданівкою знищили всі боєприпаси

28 тис. тон зібраних за останній рік боєприпасів підірвали на 275-й артилерійській базі поблизу села Новобогданівка Мелітопольського району на Запоріжжі. Минулого четверга там знищили останні 25 т снарядів, які знайшли на території.

— У селі вже чекають на "день перемоги", коли на базі не залишиться жодного снаряду. Бо ці чотири роки ми жили, як на пороховій бочці, — каже голова сільради Микола Малахов, 54 роки.

Розкидані після вибухів боєприпаси почали збирати з початку 2007 року. Щодня знищували по 50 т, потім по 30. Із травня до жовтня рятувальники перекопають базу, щоб витягнути всі снаряди, які можуть бути глибоко.

— До кінця року очистимо повністю, — запевняє міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, 45 років. — Потім землі плануємо передати місцевій громаді для господарського використання. Але протягом трьох років ще наглядатимемо за цією ділянкою.

Сільський голова зауважує, що на цій землі селяни нічого не сіятимуть:

— Там усе перерито догори ногами. Хто там що сіятиме? До того ж і земля геть непридатна до якоїсь картоплі чи пшениці. Я так бачу, краще посадити хвойні дерева. Або збудувати сміттєпереробний завод.

145 га території артилерійської бази належать Міністерству оборони. Роздачею цієї землі займатимуться Міноборони разом із Міністерством надзвичайних ситуацій.

База розташована неподалік автотраси "Харків-Сімферополь" та залізничної ділянки "Запоріжжя—Джанкой". Протягом 2004–2006 років там сталося кілька вибухів. У травні 2004-го через них загинули п"ятеро людей.

Зараз ви читаєте новину «Під Новобогданівкою знищили всі боєприпаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі