пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Під Харковом відкопали найстаріші в Європі мощі

  Прикраси й залишки жіночої руки студенти-археологи знайшли у норі якогось гризуна
Прикраси й залишки жіночої руки студенти-археологи знайшли у норі якогось гризуна

Щоліта в селі Мохнач, що під Харковом, студенти-археологи проводять розкопки. Торік відкопали житло гончара зі знаряддями праці. Цього року знайшли залишки руки з прикрасами. За припущеннями фахівців, знахідка датується IX ст. н. е. Це найстаріші мощі, які знаходили на території Східної Європи.

— На глибині трохи більше ніж півтора метра в одній із дерев"яних господарських ямок ми знайшли залишки скрині з залізними обкуттями-ручками, скобами і таким іншим, — розповідає "ГПУ" керівник експедиції Харківського національного педуніверситету Володимир Колода. — Одразу припустили, що в скрині щось має бути. І трохи далі, в норі якогось гризуна, натрапили на залишки жіночої руки з прикрасами. На кістках були два бронзових та один срібний браслети, бронзовий перстень.

За словами Володимира Колоди, ця знахідка — скриня-релікварія для зберігання святих мощей. Час захоронення — IX ст. н. е. Тоді у слов"ян не було християнства. Учені припускають, що знайдені кістки та скриня належать до аланської культури. Алани прийшли до нас із Північного Кавказу наприкінці І тисячоліття. Вони були невеликого зросту, мали тонкі кістки. Разом із християнством принесли на українські землі обряд поклоніння мощам.

Залишками давніх аланів зацікавилися вже й мікробіологи. Утім, зробити аналіз ДНК, встановити вік та точну приналежність до етносу неможливо. В Україні досі немає відповідної методики. А везти кістки за кордон дорого і проблематично.

Зараз ви читаєте новину «Під Харковом відкопали найстаріші в Європі мощі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі