вівторок, 11 грудня 2007 07:09

Під час Хануки єврейські діти не ходять до школи

У неділю українські євреї запалили шосту свічку в центральному підсвічнику — ханукії — з нагоди Хануки. Це одне з найголовніших єврейських свят.

Його назва походить від ізраїльського "хануккат ка-мізбеах", що означає оновлення жертовника. За легендою, 138 року до н.е. євреїв переслідували греки, які викрали  семисвічник із глеками масла для запалювання свічок у храмі. Він мав бути чистим і  освяченим. Згодом зробили новий підсвічник, однак масла вистачало лише на один раз.

— Сталося чудо, бо від тієї краплі свічки запалювали вісім днів. Потім до храму привезли нове масло, — розповідають у єврейській общині "Хабад" у Севастополі.

Свято відзначають вісім днів. Цього року — із 4 по 12 грудня. Свічки запалюють після заходу сонця. Вони мають бути великими, аби горіти ще півгодини після появи зірок. Виставляють їх у підсвічнику справа наліво, а засвічують навпаки.

— Протягом свята свічки запалюють у спеціальному дев"ятисвічнику — ханукії, — кажуть у "Хабаді". — Першого дня — одну, наступного дві, й так доходять до восьми. Дев"ята зветься шамаш. Її запалюють у ханукії щоразу перед кожним засвіченням.

Хануку інколи називають дитячим святом. В Ізраїлі, наприклад, школярі в ці дні відпочивають. Їм дають гроші та привчають ділитися з усіма. На Хануку євреї їдять пончики та запивають гарячим чаєм.

— Ханука — свято світла серед похмурих зимових днів. Це перемога над пітьмою, — зазначають у "Хабаді".

Зараз ви читаєте новину «Під час Хануки єврейські діти не ходять до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі