пʼятниця, 10 грудня 2010 03:15

Під час грипу не варто збивати температуру

  Володимир Рябіченко
Володимир Рябіченко

В Україні від грипу померла перша людина. 8 грудня поховали 9-річну Анастасію Кузнєцову з міста Дрогобич на Львівщині. Із 3 грудня через карантин навчальні заклади Чернівців припинили роботу. Також перевищення епідемічного порогу зафіксували в Криму,  Донецькій, Луганській, Черкаській, Львівській і Полтавській областях.

— Це сезонні епідемії. Вони свідчать про те, що вже зараз необхідно вживати профілактичні заходи від грипу, — коментує Володимир Рябіченко, 42 роки, лікар інфекціоніст, завідувач гепатологічним центром Сумської обласної клінічної лікарні ім. Кросовицького.

Як уникнути зараження грипом?

— Потрібно робити всім щеплення, адже це дозволить запобігти не лише зараження вірусом, а й можливих ускладнень. Варто їсти цибулю, часник, лимони. В овочах і фруктах, які є, зараз достатньо вітамінів. Можна додатково приймати вітамін С. По можливості носити маски. Їх треба змінювати кожні 2–3 години. Необхідно слідкувати за слизовою оболонкою, тримати її зволоженою. У цьому можуть допомогти оксалінова мазь чи вазелін. Намагатися частіше мити руки та не торкатися ними обличчя. Провітрювати в кімнаті, мити підлогу хоча би раз на два-три дні.

Як варто одягатися?

— Надворі може бути прохолодно, а в громадському транспорті жарко. Краще не одягати забагато речей, щоб не впріти й не застудитися. В жодному випадку не натушковувати дітей. Одягати їх потрібно в сезонний одяг і не боятися, що вони змерзнуть.

Як відрізнити грип від застуди?

— Грип починається раптово. Часто вже через 4–6 годин після підхоплення вірусу людина хворіє. Відчуває головний біль і легкий біль у горлі, ломоту м'язів, підвищену температуру. Цікаво, що не завжди при цьому є кашель чи нежить. Треба часто пити гарячий чай із малиною, калиною чи лимоном. Не варто збивати температуру, якщо вона не перевищує 38,5 градусів, бо тоді організм перестане боротися із недугою. Якщо лише хворий важко переживає підвищену температуру, треба випити жарознижувальне.

Зараз ви читаєте новину «Під час грипу не варто збивати температуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі