понеділок, 01 грудня 2008 17:56

Петра Хмарука ув"язнювали чотири рази

 

У понеділок на Лісовому кладовищі в Києві поховали Петра Хмарука. Він був організатором українського підпілля часів СРСР.

Петро Хмарук потрапив в українське підпілля 16-річним. Невловимого керівника антирадянського підпілля на Київщині КДБ затримало вперше 1962-го. За інформацію про Хмарука КДБ тричі призначав грошову винагороду. Покійний провів за ґратами загалом майже 30 років. У радянських таборах Петро Андрійович кілька разів організовував страйки ув"язнених. Востаннє Хмарука ув"язнили 1997-го. Офіційно справу порушили за зберігання вогнепальної зброї. Вважають, тодішня влада хотіла його нейтралізувати.

Хмарук був корінним киянином, входив до керівництва УНА-УНСО.

— Допомагав українським церквам, молодіжним громадам. Згадував, як його затримували в 70-х, а він відстрілювався в Києві від міліції, — згадує Руслан Зайченко, 45 років, керівник виконкому УНА-УНСО.

Петро Хмарук помер 28 листопада у столичному хоспісі від раку печінки. Прощалися з ним учора в церкві на Аскольдовій Могилі, прийшло зо 300 осіб . Заповів, аби поховали біля матері.

Петро Андрійович помер 67-річним. У нього залишилася дружина й 30-річний син.

Зараз ви читаєте новину «Петра Хмарука ув"язнювали чотири рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі