четвер, 25 лютого 2021 07:31

Першої партії вакцин вистачить на 250 тисяч людей

Автор: GETTYIMAGES
  Люди сидять у черзі на щеплення від коронавірусу у соборі Діви Марії в англійському місті Солсбері. На середину лютого вакцинували понад 13 мільйонів британців. 90 відсот­ків із них — старші 70 років
Люди сидять у черзі на щеплення від коронавірусу у соборі Діви Марії в англійському місті Солсбері. На середину лютого вакцинували понад 13 мільйонів британців. 90 відсот­ків із них — старші 70 років

Перші 500 тис. доз вакцини від коронавірусу "Ковішелд" привезли літаком з Індії в Україну 23 лютого. Вистачить для щеплення 250 тис. людей. Вводитимуть двома уколами з перервою у 10–14 днів.

Вакцину виготовили в індійському Інституті сироваток крові, за ліцензією шведсько-британської компанії "Астразенека". Не відрізняється від оригіналу, має ефективність 90%. ­Отримала в Україні державну реєстрацію разом з американським "Пфайзером".

Препарат повезли в Київ, Житомирську, Чернігівську, Черкаську, Полтавську, Вінницьку та Київську області. В інші регіони відправили наступного дня. Найперше щеплюватимуть медиків, які працюють із хворими на коронавірус.

24 лютого першу вакцину в Україні вкололи лікарю з черкаської обласної лікарні Євгену Горенку.

— Перелік працівників, які хочуть вакцинуватися, склали й передали у департамент охорони здоров'я, — каже керівник Полтавської центральної районної лікарні Олег Мехедько, 58 років. — Не знаємо, приїде до нас мобільна бригада чи треба буде самим кудись іти.

Вакцинація добровільна. Медики мають писати заяви на щеплення.

— Є люди, які хворіють і тимчасово відмовляються. А є такі, хто хоче щепитися конкретною вакциною і ще чекають на неї, — каже головний лікар Прилуцької районної лікарні на Чернігівщині 37-річна Яна Погоріла.

До кінця другого кварталу Україна має отримати до 4 млн доз цієї вакцини. Також купуватимемо препарат у "Пфайзер" і китайської корпорації "Сіновак".

Вакцинацію проводитимуть 200 мобільних бригад. Почнуть працювати до 12 березня. Спеціалістів готують фахівці Центру громадського здоров'я.

— Навчаємо команди тренерів для кожного регіону. Складаються із сімейного лікаря, медсестри, імунолога та анестезіолога, — говорять у ЦГЗ. — У подальшому вони готуватимуть бригади на місцях. Проводитимуть дводенний тренінг із відпрацюванням практичних навичок. Навчання включає інформацію про вакцину, походження та мутації вірусу, умови щеплення, першу допомогу при виникненні побічних ефектів (підвищена температура, слабкість, нудота тощо. — ГПУ). Вчимо розвіювати міфи про вакцинацію.

Добровільно щепитися хочуть близько 43% українців, додають у ЦГЗ.

Для колективного імунітету потрібно вакцинувати 80% населення, за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Щеплення проходитиме у п'ять етапів. Із лютого по квітень вакцину введуть медикам, які лікують військових і хворих на ковід у стаціонарах. З квітня по травень — людям старшим 80 років і працівникам первинної ланки медичної допомоги. З червня до липня вакцинуватимуть осіб 70–79 років. З липня до серпня — працівників із структур, які опікуються держбезпекою. За решту п'ять місяців вакцину отримають освітяни, люди 60–64 років та інші охочі.

— Коштів вистачить на безкоштовну вакцинацію всього населення від 18 років. Усі охочі щепляться, але не одночасно. У продажу вакцина буде не раніше другого півріччя, — говорить головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, 40 років.

Із 24 лютого Україна повернулася до адаптивного карантину. Області розділили за рівнем поширення вірусу на зелену, жовту, помаранчеву і червону зони.

До останньої потрапили Івано-Франківська та Чернівецька області. Із 26 лютого там заборонена робота кафе, громадського транспорту, гуртків, спортзалів, торговельних центрів, посадка та висадка пасажирів. Інші регіони у жовтій та помаранчевій зоні.

Спалах хвороби на Івано-Франківщині пов'язують із напливом туристів на гірськолижний курорт "Буковель" неподалік міста Яремче.

— З'їжджалися масово. Багато іноземців. Вірус став розходитися серед місцевих, — каже заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, 31 рік.

У лікарнях хворими на ковід зайнято 78% ліжок.

— Найбільше пацієнтів у Бурштині, Івано-Франківську, Яремчому, Богородчанському, Тисменицькому, Коломийському районах, — говорить головний санітарний лікар Івано-Франківщини Руслан Савчук, 45 років. — Перевіряємо, чи це не мутований вірус. До кінця тижня організуємо 730 додаткових місць у лікарнях.

У райцентрі Богородчани розгорнули мобільний госпіталь на 120 пацієнтів.

— У наметах 24 градуси тепла. Обігріваються дизельними генераторами, — говорить селищний голова Ростислав Заремба, 48 років. — Підведена вода й електрика. Біля кожного ортопедичного ліжка є кисневий концентратор, системи моніторингу стану пацієнта. Є все для ін'єкцій та крапельниць.

На 24 лютого в Україні інфекцію підтвердили у 5850 людей за добу. Вилікувалися 3645 осіб, померли — 152. З початку пандемії коронавірус виявили у 1 317 694 людей.

Зараз ви читаєте новину «Першої партії вакцин вистачить на 250 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі