вівторок, 28 липня 2009 07:55

Перші українці отримали безвізовий доступ до Польщі

У липні між Україною і Польщею почала діяти угода про малий прикордонний рух. Минулої середи перші семеро жителів Львівщини отримали картки, що дозволяють їм перетинати кордон із Польщею без візи.

29-річна Інна Навроцька із сином Сашком, 8 років, із Мостиська першими отримали пластикові картки. Заяву подала 7 липня, заплатила 20 євро.

— До Перемишля з Мостиська ближче, ніж до Львова. А вибір товарів у магазинах і на базарах значно більший, ніж у райцентрі. Та й ціни нижчі. Де ви зараз купите у нас виноград по 8 гривень за кілограм? — розповідає Навроцька. — У Польщу їжджу регулярно — до родичів, друзів.

— Мешканці нашого міста ще навіть не знають, що угода почала діяти. Багато хто дивувався, що я вже йду забирати картку, — каже 37-річний Богдан Гембаровський з Яворова. — Раніше мусив виробляти новий закордонний паспорт, бо в попередньому не вистачало сторінок для печаток митників. Та й візу потрібно поновлювати щопівроку.

Отримати картку для безвізового перетину кордону можуть громадяни України, що живуть у 30-кілометровій смузі вздовж польського кордону. Таких тут — 840 тис. осіб. Генеральний консул Польщі у Львові Ґжеґож Опалінський каже, заяви на отримання картки подали 1300 людей.

Зараз ви читаєте новину «Перші українці отримали безвізовий доступ до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі