пʼятниця, 09 листопада 2012 06:45

Перші у Європі печерні музеї з'явилися на Тернопільщині

Арт-музей і музей вторинних утворень відкрили у найбільшій гіпсовій печері світу Оптимістичній поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільщини. Над задумом працювали 25 художників та студентів художніх вузів зі Львова й Тернополя.

— Наші підземні музеї перші не тільки в Україні, а й у Європі, — розповідає організатор, керівник львівського спелеоклубу "Циклоп" 40-річна Наталія Юдіна.

Учасники розбилися на дев'ять команд. Кожна виліпила по скульптурній композиції.

— Фігури вирішили встановити біля траси, якою водимо екскурсії, — продовжує. — Художникам, яким зараз по 19-20 років, настільки сподобалась ідея, що працювали під землею по 10 годин на день. Виходили тільки поїсти й поверталися. Роботи дуже різні, від енергетичних пірамідок до багатоликих ідолів.

Учасники проекту трудилися 3 дні.

— Завдяки сталій температурі плюс 10 градусів і майже 100-процентній вологості скульптури збережуться навічно, — говорить Наталія Валеріївна. — Але щоб побачити їх, треба спершу подолати випробування — проповзти на колінах 50 метрів. Інакшого входу сюди немає. Ми хотіли привернути увагу туристів до нашої найбільшої у світі гіпсової печери. Про неї мало знають. А щоб люди побачили, чим вона багата, створили музей вторинних, або ж мінералогічних, утворень. Для цього спеціально перенесли ближче натьоки, кристали і гелектити. Раніше, щоб на них глянути, треба було 12 годин іти, а тепер — тільки 2.

Зараз ви читаєте новину «Перші у Європі печерні музеї з'явилися на Тернопільщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі