пʼятниця, 04 січня 2008 07:08

Перше українське льодове містечко збудували в Харкові

 

Єдине в Україні льодове містечко напередодні Нового року збудували в Харкові. Його вирізьбили з 2 тис. брил льоду, який привезли з російського міста Перм. Коштувало будівництво $50 тис. Гроші надали спонсори.

— Лід замовляли в Росії, бо в нас його дістати ніде — клімат занадто м"який. В Україні можна лишень зробити штучний лід, заморозивши дистильовану воду. Однак то дуже дорога технологія, — розповідає начальник міського управління культури Світлана Бабицька.

На містечко пішло загалом 20 т льоду. Невеликі брикети спочатку "спаювали" за допомогою теплої води. Потім випилювали бензопилами, обтесували лопатками і шпателями. Працювали понад 10 скульпторів з Києва й Харкова.

— Ми будували містечко, як звичайні будівельники. Глиби ставили як цеглинки. Замість цементу — вода. На морозі воно так схватилось, що й зубами не віддереш, — сміється скульптор В"ячеслав Ємельяненко. — У всіх, хто тут працював, великий досвід зведення таких містечок. Та в Україні ми таке робимо вперше, бо в нас такої традиції нема — клімат надто теплий. Я особисто будував і в Фінляндії та Німеччині. В нашій країні виявилося найтяжче, бо надворі була плюсова температура.

Скульптори за тиждень зробили дві гірки з льодяними сходами заввишки 4 м, лабіринти з вирізьбленими звірами на стінах, ковзанки для дітей та дорослих. Поряд стоять триметрові скульптури Діда Мороза та Снігурки з великими саньми, в яких можна посидіти. Біля них казковий герой Ємєля, рибина, ведмідь, символ нового року миша і великі цифри 2008.

Льодовим містечком можна гуляти безплатно. Працює воно до десятої вечора. Уночі його охороняють, закриваючи спеціальними щитами. 10 років тому городяни розтрощили три десятки льодових скульптур, що були на площі.

Скульптори сподіваються, що льодове містечко простоїть довго. Фігури зроблені з товстих брил льоду, тому він має не танути навіть при температурі вище нуля.

Зараз ви читаєте новину «Перше українське льодове містечко збудували в Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі