четвер, 22 березня 2007 16:49

Перша українка з пробірки отримала паспорт

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Катя Кульова (в центрі), перша дитина в СНД, яка народилася після запліднення в умовах лабораторії, разом з мамою Валентиною в гостях на дачі у професора медицини Федора Дахно 2005-го року
Катя Кульова (в центрі), перша дитина в СНД, яка народилася після запліднення в умовах лабораторії, разом з мамою Валентиною в гостях на дачі у професора медицини Федора Дахно 2005-го року

У понеділок в Харкові відсвяткувала 16-річчя Катя Кульова — перша дитина в СНД, яка народилася після запліднення в умовах лабораторії. Подивитися, як дівчинці вручають паспорт, прийшли близько двох десятків людей. Директор Інституту репродуктивної медицини Федір Дахно подарував Каті ноутбук.

1990 року завдяки Федорові Дахну мати Каті Валентина Кульова змогла завагітніти.

— Лікарі говорили: полікістоз, один відсоток зі ста, що в тебе будуть діти, — каже 46-річна Валентина Олексіївна. — У 22 роки мене вкотре прооперували — в московській лікарні ВДНГ. Там я почула про репродуктивну медицину. Дізналася, що Луїза Браун із Америки народила так дитину. І загорілася.

То був 1983 рік. Із чоловіком Олександром Валя одружилася 1985-го.

— Я йому казала: може, не одружуйся на мені, — розповідає. — Та він махнув рукою: "Нічого, з дитбудинку візьмемо дитину".

Але Валентина хотіла завагітніти. Лікарка, до якої жінка ходила на масаж, порадила звернутися до професора Дахна. Він працював у 5-му пологовому будинку.

— Коли прийшла, побачила лабораторію в підвалі, — згадує жінка. — Трубу прорвало, все тече, жах! Та коли познайомилася з Федором Власовичем, тепло стало. Що, каже, дитинка, якщо ти дуже хочеш, то воно щось получиться. Тільки в нас, каже, так: Фома дома, Єрьоми нема... Я знаю, як робити, та немає медикаментів і обладнання.

Валентина більше ніж 5 років чекала, доки експеримент стане можливим. Завагітніти їй вдалося з третьої спроби, 1990-го.

— Зранку встала, а мене нудить. Дзвоню Федорові Власовичу й кажу: "Здається, я вагітна". Він прийняв мене, хоча лежав із температурою під 40. Зняв з крісла, як королеву: "Ти хоч уявляєш, що ми з тобою зробили..."

У понеділок кімната іменинниці Каті була заставлена квітами. На стіні висить велика картина — портрет дівчини.

— Дивіться, який у мене ноутбук, — хвалиться вона. — Не дочекаюся, доки налагодять. А цього кролика дідусь подарував мені на 10-річчя, — обіймає велику іграшку.

Дідусем Катя називає Федора Дахна. Останні роки професор живе в Києві. Щоразу, коли буває в Харкові, заходить до Кульових у гості. Коли Каті було три місяці, їздив із нею в гості до Валентининої матері в Білгородську область Росії.

Історію свого народження Катя дізналася в шість років.

— Навчилася читати й знайшла в наших альбомах вирізки з газетними статтями, — говорить мати. — Стала запитувати, що таке дитина з пробірки. Я їй розповіла так, як можна було розповісти дитині. Більше вона про це ніколи не питала.

Катя зізнається, що надмірна увага до її народження дещо дратує, хоча таємниці з цього вона не робить. Дівчина вчиться в 10 класі ліцею при Харківському автодорожньому університеті. Мріє стати манекенницею. На конкурсі краси школи моделей "Наталі" посіла третє місце.

— Наша Катя і розумна, і артистична, — каже 67-річний Федір Дахно. — На своєму дні народження вона так танцювала, що я залюбувався.

Зустрічаємося в його кабінеті в Інституті репродуктивної медицини в Києві. У приймальні лікаря чекають дві подружні пари.

— Після Каті способом запліднення ін вітро в Україні народилося кілька тисяч дітей, — зазначає професор. — А в світі таких мільйони.

Розповідає, що в Україні працює 18 клінік репродуктивної медицини. Кілька в Києві, дві в Харкові, по одній у Львові, Севастополі, Одесі. В пробірці відбувається лише запліднення, наголошує професор Дахно. Плід жінка виношує самостійно. Нині процедура коштує від $2 тис.

Зараз ви читаєте новину «Перша українка з пробірки отримала паспорт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі