пʼятниця, 18 січня 2008 07:04

Перед польським консульством спорудили "Берлінську стіну"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Активісти партії ”Пора” під час пікету вимагали від поляків угоди про малий прикордонний рух
Активісти партії ”Пора” під час пікету вимагали від поляків угоди про малий прикордонний рух

Щоранку до дверей Генерального Консульства Польщі у Львові, що на вул. Івана Франка, 110 вишиковується черга з 200–300 прохачів віз. Люди записуються в зошит у клітинку. Кожен робить ксерокопію аркуша зі своїм прізвищем.

— Це єдиний доказ, що стоїш у черзі, — пояснює Валерій Дескієров, 42 роки.

Чоловік четвертий день поспіль щоранку приїздить до Львова з райцентру Яворів. На ніч повертається додому. До польського кордону від його міста — менше 40 км.

— Від четверга з цієї черги в консульство пройшло менше сотні людей. А у списку вже майже 900 охочих, — каже чоловік. — Другий тиждень не можу виїхати до Польщі на роботу — мушу виробити тримісячну візу. Удома дружина з трьома дітьми сидить, роботи немає. Привезу з Польщі 700 доларів — із того й живемо.

Львів"янин Зеновій Невендльовський уже кілька років працює у Польщі зварювальником. Під Щеціном будує фабрику з переробки некондиційної сировини.

— У мене і клопотання воєводи є, і запит від роботодавця, і родичі в Польщі живуть, а отримати візу годі, — каже він. — У грудні пройшов електронну реєстрацію. Сказали прийти одразу після свят. Потім дату перенесли на 10 січня. Відтак повідомили, що прийматимуть документи від людей із живої черги. Зранку приходжу, звіряю номер і стою.

21 грудня вісім найближчих сусідів України — Естонія, Латвія, Литва, Словаччина, Словенія, Угорщина, Чехія та Польща — приєдналися до Шенгенської зони. Візи нині коштують 35 євро. До Польщі зокрема вони були безкоштовними і потребували менше часу на оформлення. Тепер польське консульство встигає за день видати лише кілька десятків віз, заяви на які приймає з живої черги.

У вівторок перед будівлею консульства майже сотня активістів партії "Пора" влаштували пікет. Спорудили символічну "Берлінську стіну" з колючим дротом і прикордонними стовпами. Від поляків вимагали активізувати роботу над угодою про малий прикордонний рух.

Такий договір Україна ще до Нового року підписала з Угорщиною. За ним жителі населених пунктів уздовж кордону можуть їздити на територію 50-кілометрової прикордонної зони за дозволом на спрощений перетин кордону. Варшава заявляє, що опрацьовує схожий документ.

— Але далі обіцянок справа не рухається. Поляків це питання, здається, взагалі не хвилює. Вони й так безвізово перетинають український кордон, масово скуповуються в наших гуртівнях і повертаються додому, — каже "порист" Володимир Маліновський, 40 років.

Після початку акції працівники консульства зачинили двері й кілька годин прийому не було.

Зранку 15 січня 200 жителів Яворівського району заблокували дорогу на міжнародний пункт пропуску "Краковець". Увечері з десяток приватних легковиків перекрили шлях на контрольно-пропускний пункт села Шегині Мостиського району Львівської обл. Наступного дня понад 250 жителів прикордонних із Польщею районів знову заблокували дорогу бетонними плитами у Краковці.

Через Шенген поляки втрачають прибутки

Щороку на початку січня більшість найдорожчих готелів та пансіонатів у гірських населених пунктах Польщі зарезервовані українцями. На лижних спусках українську та російську чути більше, ніж польську. Але поляки бояться, що цього сезону ситуація зміниться.
— Лише до Закопаного щороку приїздило майже 50 тисяч туристів з України, — розповідає директор місцевої турфірми "Орбіс Тревел" Аґата Войтовіч. — Цього сезону, за нашими підрахунками, їх буде удвічі менше. Це трагедія для нас.
Протягом року українці витрачали у Польщі $40–40 млн. Нині ці прибутки скоротяться наполовину. Українські туристичні агенції відміняють замовлення в готелях, бо туристи не встигають отримати шенгенські візи. Депутат Сейму і власник готелю в Закопаному Анджей Ґут-Мостови каже, що українці, які цьогоріч уперше не поїхали до Польщі, наступного ж оберуть інші країни.

Томаш ПІВОВАРЧИК, із Варшави

Зараз ви читаєте новину «Перед польським консульством спорудили "Берлінську стіну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі