вівторок, 02 вересня 2008 07:09

Павуків-каракуртів більшає

Цього літа в Одеській області зафіксовано понад 20 випадків укусів людей отруйними павуками-каракуртами.

— Павук-каракурт потрапив до нас із торговими суднами, які прибувають у порти Одещини зі всіх континентів, — пояснює головний науковий співробітник Інституту біології південних морів НАНУ Валерій Доценко. — Найбільше павуків трапляється поблизу піщаних пляжів. Якщо раніше поява каракурта на Україні вважалася незвичайною, то тепер лише в Одеському регіоні на сотню квадратних метрів припадає один павук.

Жителя Татарбунарського району 29-річного Олександра Павленка каракурт укусив місяць тому, коли чоловік повертався з моря додому.

— Я навіть не зрозумів, що мене вкусив павук, — розповідає Олександр. — Але потім різкий біль поширився на все тіло, й почала паморочитися голова.

У районній лікарні Олександр перебував майже 3 тижні. А 57-річна мешканка селища Приморське Ганна Сазонова, яку каракурт укусив на городі, потрапила одразу в реанімацію Кілійської районної лікарні.

За даними медиків, торік в області зафіксовано лише два укуси каракуртами людей.

— Я взагалі не пам"ятаю, щоб колись до нас зверталися із приводу укусу каракурта, — розповідає лікар Татарбунарської районної лікарні Сергій Савченко. — А тільки цього літа я мав діло з шістьма пацієнтами.

Лікування від отрути каракурта триває 2–3 тижні. У важких випадках без медичної допомоги смерть може настати через день-два. Перші випадки укусу каракуртом можуть бути в травні-червні. Найнебезпечніші павуки в липні-серпні. Наприкінці вересня настає період загибелі каракуртів. До кінця жовтня зникають всі дорослі особини, зимують лише личинки в коконах. Фахівці стверджують, що каракурт на людину сам не нападає, лише захищаючись.

Зараз ви читаєте новину «Павуків-каракуртів більшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі