середа, 30 липня 2008 07:09

Павуки-каракурти кусають дедалі менше

Сім укусів павуків-каракуртів зафіксували херсонські рятувальники за вівторок–середу минулого тижня. Павуки кусали людей в домівках, на відпочинку та на городі.

У селі Зміївка Бериславського району на Херсонщині на полі каракурт укусив двох чоловіків: 23-річного Миколу Бойка та 35-річного Павла Горб"яка. Миколі павук упав у чобіт і вкусив за ногу. Чоловіків уже перевели з інфекційного до терапевтичного відділення райлікарні.

— Усі бояться того нашестя павуків. Колись, ще у 2001 році, проводили дезінфекцію, тепер уже ні, — розповідає місцева жителька Тетяна. Вона працює в дияконії лютеранської церкви святих Петра й Павла. — Я своїм онукам наказую, щоб не залазили гратися в зарості всякі. Он скоро пшеницю й овес треба буде збирати. Хотілося б, щоб і онуки допомогли, але не знаю, чи вийде.

Ентомолог із Херсонської санепідемстанції 62-річний Валерій Кліментьєв каже, що цього року нашестя каракуртів менше, ніж торік. Тоді вони зафіксували 20 укусів, нині — на чотири менше.

— Каракурт — це павук, якого ще називають "чорна вдова". Кусає, коли на нього наступити або зачепити. Для нього це самооборона, — каже Валерій Семенович. — Водиться у низькій траві, на городах та на дачах. Заповзає у взуття, рукавиці. Може залізти в будинок у ліжко і вкусити людину вночі.

Отруту каракурти прирівнюють до отрути гримучої змії. За 15 хв після укусу в людини починає боліти місце потрапляння отрути, далі біль поширюється по всьому тілу. Можна припекти рану гарячим сірником. Обов"язково слід звернутися до лікаря, інакше отрута може добратися до мозку або паралізує нервову систему. Тоді людина може померти.

— Активність цих павуків активізується раз на сто років. 1892-го зафіксували 400 укусів. Через століття, 1997-го, було 87 укусів. Відтоді їхня активність почала спадати, — каже Валерій Кліментьєв.

Востаннє на Херсонщині від укусу "чорної вдови" помирали 1997 року. Тоді павук двічі вкусив тракториста. За медичною допомогою чоловік звернувся через добу. За той час отрута добралася до мозку.

Каракурт — найчорніший павук у світі. Він товстий, повільний і незграбний. У самки тіло кругле, як квасолина, на череві 13 червоних цяточок. Тіло самця овальне, завдовжки 4–7 мм теж із червоними цяточками, але на спині.
"Чорними вдовами" каракуртів називають тому, що самка каракурта, яка за розмірами більша за самця, з"їдає того одразу після запліднення. Останній може здійснити лише один повноцінний статевий акт. Якщо йому вдається втекти, він продовжує жити, але сперматозоїдів у нього вже немає.

Зараз ви читаєте новину «Павуки-каракурти кусають дедалі менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі