четвер, 29 липня 2010 01:31

Патріарх Філарет не сказав про політику ані слова

"Думала, буде дощ. Узяла парасольку. А Бог послав хмару, щоб людей сонце не пекло", — каже киянка 57-річна Ольга Терех. У середу, 28 липня, вона відстояла святкову літургію у Володимирському соборі та пройшла хресною ходою на честь 1022-ї річниці хрещення Русі до пам"ятника князю Володимиру.

О 12.00 у Володимирському соборі б"ють дзвони. Із храму виходить Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет. Майдан перед храмом і прилеглі вулиці заповнені прочанами. Вони тримають синьо-жовті та червоно-чорні прапори. Транспаранти з написами: "Першосвятитель українського народу — патріарх Філарет", "Помісна церква, Єдиний народ, Сильна Україна". Внизу підпис: "Віруючі Чернігівщини".

Міліція перекриває рух на бульв. Шевченка в бік просп. Перемоги. У центральній частині міста швидко утворюються дорожні затори.

— Дивися, людей море, — розмовляють дві жінки у вишиванках з образами.

Правоохоронці пробують виставити охорону з правого боку колони. Але міліціонерів  вистачає тільки на 200 м. Процесія розтягнулася на півтора кілометра. На прилеглих до Володимирської вулицях повністю зупинився рух і машин, і пішоходів. Люди заповнили дорогу і тротуари.

Патріарх і віряни повертають із бульв. Шевченка на вул. Володимирську. Багато людей у національному вбранні. Церковний хор співає псалми, а люди — Гімн України та пісню "Реве та стогне Дніпр широкий".

На прилеглих вулицях повністю зупинився рух і машин, і пішоходів

— Слава Україні, — звертається літня жінка до міліціонера, що супроводжує процесію. Той збентежено киває, не знає, що відповісти.

— Героям слава, — підказує чоловік у футболці з написом "Я — Українець".

Перехожі питають в учасників ходи, куди вони йдуть і з якої нагоди. Думають, що людей веде московський патріарх Кирило. Їм пояснюють, що процесію очолює Патріарх Київський Філарет. Подивитися виходять працівники магазинів, кафе й офісів на вул. Володимирській.

— Київська церква породила московську. Вона має бути головною, — доказує співрозмовнику вусатий чоловік, що вийшов із сервісного центру мережі магазинів "Секунда". Той киває на знак згоди.

Повз Софію Київську патріарх і священики проходять із молитвою Ісусу Хресту і Богородиці. Михайлівський золотоверхий собор, який належить Київському патріархату, зустрічає ходу дзвонами. До пам"ятника князю Володимиру на Володимирській гірці процесія підходить через 54 хв. від початку ходи.

Довкола пам"ятника виставляють церковні хоругви. Молодь із волинської організації "Свіча" розгортає транспарант: "Ми впевнені: Україна має свій зв"язок із Богом". Священики, що з"їхалися з усієї України, стають біля пам"ятника півколом. Патріарх Філарет розпочинає службу.

— Учора тут відправляв службу Кирило. Стільки міліції нагнали, що підступитися не можна було. Усіх обшукували. А наш патріарх нікого не боїться. Кожний може прийти, — каже Семен Гливкий, 43 роки, представник козацької організації з Вінниччини. Він стоїть біля транспаранта з написом "Ми любимо тебе, наш патріарх Філарет!"

Церковна служба триває близько години. По закінченні патріарх виголошує проповідь:

— До князя Володимира люди поклонялися ложним богам. Дереву. Князь навернув народ до істинного Бога.

Закликає українців любити одне одного, більше уваги приділяти рідним, піклуватися про дітей і батьків.

— Філарет не сказав ані слова про політику. Який контраст із виступом Кирила. Учора дивився його по телебаченню. Тільки про розкольників і говорить. Навертає Україну до Москви. А ми вже там були, не сподобалося. Нам краще власна, нехай і неканонічна, але національна православна церква, — стверджує козак із Вінниччини.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Філарет не сказав про політику ані слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі