четвер, 04 жовтня 2012 06:30

Паркан Міністерства освіти завішали штанами

П'ять пар штанів повісили на огорожу Міністерства освіти та науки студенти 2 жовтня. Їх принесли для міністра Дмитра Табачника. Він, вважають активісти, знімає останній одяг зі студентів Вінницького центру професійно-технічної освіти технологій та дизайну.

Щоб навчитися шити, учні за власні кошти купували матеріали. Виготовляли з них одяг на замовлення. 50% виручки надходило в бюджет центру, решту виплачували студентам за роботу. Але останнім часом люди не замовляли в них виробів. Студентів почали змушувати викуповувати власні роботи, розповідає майстер центру Катерина Савчук, 22 роки:

— Торік батьки провели збори і вимагали в дирекції відзвітувати, куди йдуть гроші за товари, і чому їх мають викупляти учні, — каже Савчук. — Адміністрація так і не вийшла до батьків. Вони звернулися до прокуратури. Я з іншим майстром Оксаною Буряченко теж написали заяви, що нас змушують збирати з дітей кошти. Прокуратура постановила: повернути гроші студентам. Але центр виплатив тільки третину. Після цього на нас почали тиснути. У мене забрали мою групу, в якій викладаю два роки. Я отримала три догани, всі заднім числом.

До столичних активістів приїхала заступниця директора центру Ольга Фурман, 53 роки:

— У нашого центру справді були фінансові проблеми минулої осені, але ми нікого не заставляли викупляти речі. У нас була перевірка прокуратури, яка постановила повернути студентам гроші за матеріали, але не за вироби, — розповідає Ольга Фурман.

Загалом заклад винен учням 30 тис грн.

2 жовтня на лаві перед навчальним закладом у Вінниці сидять зо 20 студентів.

— Ми не будемо нічого говорити, — відвертають голови.

— Ті, хто міг щось про це сказати, поїхали на акцію протесту, — зупиняється чорнява студентка. — Хто лишився, не виступатиме проти керівництва.

У приймальній дирекції секретар каже, що керівник закладу на лікарняному. Радить звернутися до заступника Валерія Частоколяна. Чоловіка, на вигляд років 55, застаю в кабінеті. Він одягнений у чорну куртку, постійно поправляє окуляри, які сповзають на носа.

— Нічого говорити не буду, негайно покиньте заклад, — спокійно, трохи розтягуючи слова, каже Частоколян. Дає папірець із міським номером телефону. — Це домашній директора, телефонуйте йому.

На вулиці набираю вказаний номер.

— Я хворий, у мене високий тиск, — каже телефоном директор училища Валерій Петров. — Зверніться до заступників. Якщо вони не хочуть нічого говорити, то я нічого з цим не можу зробити.

Що приносили міністрові Табачнику

23 березня 2010 року студенти принесли метрову залікову книжку міністра з виставленими йому оцінками з предметів "Архівосвистолисто", "Історична містифікація", "Налапокладство", "Основи казнокрадства", "Політична клоунада", "Прикладна русифікація".

1 вересня 2011 року — саморобну цистерну для молока, з якої можна було налити лише підсолоджену воду, що символізувало порожні обіцянки Табачника.

18 травня 2012 студентки подарували міністру півтораметрове дзеркало, щоб він подивився на себе. За день до цього він назвав негарними дівчат, які навчаються в магістратурі та аспірантурі.

16 серпня 2012 передали в міністерство станки для гоління, щоб міністр збрив свою бороду та став "схожий на людину".

 

Зараз ви читаєте новину «Паркан Міністерства освіти завішали штанами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі