четвер, 15 квітня 2021 00:50

"Панікують "втомлені від війни". Люди звикли до російських провокацій"

Автор: FACEBOOK.COM/SERGEY PARKHOMENKO
  Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПЕД Сергій Пархоменко: ”Росія не витримає повномасштабного вторгнення в Україну, за рік-два сама розвалиться”
Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПЕД Сергій Пархоменко: ”Росія не витримає повномасштабного вторгнення в Україну, за рік-два сама розвалиться”

— Росіяни стягнули до кордону з Україною десятки військових. Шантажують і тиснуть. Особливо після того, як українська влада запровадила санкції проти росіян та своїх зрадників, — каже 36-річний Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПЕД ім. Олександра Никонорова. — Путін зрозумів, що українська влада почула свій народ. Може напасти. Намагається змусити Україну діяти за його сценарієм. Хоче, щоб ми легітимізували ДНР і ЛНР.

Для чого бойовики нарощують обстріли?

— Провокують нас на дії, які зможуть подати як наступ Збройних сил України. Потім росіяни почнуть активнішу війну, спробують просунутися глибше, змусити Зеленського капітулювати. Тому і кричать про підготовку до наступу, накручують своє населення на агресію.

Як діяти українцям?

— Люди, які не забули ­2014-й, пам'ятають, як почалася війна на Донбасі. Звикли до російських провокацій і розуміють, що війна вже триває. Панікують "втомлені від війни". Які жодного стосунку до неї не мали і не мають. Засоби масової інформації повинні розуміти свою роль і припинити сіяти паніку.

Росія тисне лише на Україну?

— Ширяться думки, що Путін погрожує Сполученим Штатам, Євросоюзу чи НАТО. Не варто його переоцінювати. Росія не здатна воювати ні з США, ні з Альянсом.

Санкції, які запроваджує проти Росії Європейський Союз і США, неоднакові. Чому?

— В Європі є лояльні до Кремля уряди Угорщини, Словаччини, Італії. Німеччина та Франція також приязні до Путіна, про що свідчить позиція стосовно газогону "Північний потік-2".

Європейцям ментально важко воювати з Росією. Намагалися дружити, бо так простіше торгувати. Навіть після окупації Сталіним половини її територій ніхто не розумів небезпеку від СРСР. Усвідомили, коли радянський режим ледь не дістався Італії. Після цього створили НАТО.

У США жорсткіше бачення стосовно Кремля. Однак ключ до зняття всіх санкцій із Росії лежить у Києві на вулиці Банковій — в Офісі президента. Путін хоче його здобути. Щойно Україна піде на легітимізацію ОРДЛО — Європа зніме санкції з РФ. Путін це знає, тому і намагається змусити Україну відмовитись від територій.

В українській владі теж є прихильники капітуляції.

Світові політики почали різкіше висловлюватись про Путіна. Називають його вбивцею.

— Усі бачать, що під тиском санкцій Москва ослабла. Розуміють, що говорити з Путіним немає про що. У Росії теж почали зливати свого диктатора. Водночас в Європі досі вірять, що в РФ щось зміниться, якщо впаде путінський режим. Вона зміниться тільки тоді, коли громадянське протистояння дозволить з'явитися іншим людям, що хочуть демократизувати країну.

Росія приєднає до себе окупований Донбас?

— Якщо це зробить, то визнає себе стороною конфлікту. Санкції проти неї посилять. Донбас — це не Крим, який Росія захопила з цілою інфраструктурою. ОРДЛО — розорена територія з колосальними проблемами і бандитськими угрупованнями.

Якщо ж наважиться на приєднання, то за рік-два сама розпадеться. На утримання витрачатимуть колосальні кошти, які доведеться забирати у своїх громадян. Зменшаться пенсії, зарплати, субсидії, надбавки. Посилиться безробіття й бідність. Після 2014-го росіяни і так не шикують.

Що означатиме для Росії наступ на Україну?

— Європейці зупинять будівництво "Північного потоку-2", проситимуть США посилити військову присутність. Від Росії відмовиться весь світ. Оголосять жорсткі секторальні санкції, відключать від глобальної системи банківських операцій СВІФТ. Росіяни стануть злиднями. Добре було б, якби вони це зрозуміли.

Організував понад сотню круглих столів

Сергій Пархоменко народився 9 жовтня 1984 року в місті Анапа Краснодарського краю, РФ. Закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка і Київський національний університет культури і мистецтв.

Журналіст, засновник і головний редактор газети "Говорить Донбас", директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПЕД, радник міністра освіти й науки, голова громадської організації "Асоціація молодіжних громадських ініціатив та організацій", заступник директора Музею плакату України і член координаційної ради "Руху опору капітуляції". Очолював київські та всеукраїнські молодіжні громадські організації. Організував понад 100 круглих столів з питань міжнародної політики.

Зараз ви читаєте новину «"Панікують "втомлені від війни". Люди звикли до російських провокацій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі