субота, 23 лютого 2008 07:08

Пам"ятну дошку Пастернакові відкрили у Києві

  Пам’ятну дошку Пастернакові повісили на будинку №9 по вулиці Чапаєва
Пам’ятну дошку Пастернакові повісили на будинку №9 по вулиці Чапаєва

— Пастернак? А как же, знаю — політик такий, здається, з Партії регіонів, — каже 27-річний Андрій Кухар із будинку N9 по вул. Чапаєва в центрі Києва. Дружина штовхає його в бік.

Тут у середу встановили пам"ятну дошку російському письменнику та нобелівському лауреату Борисові Пастернаку. У цьому будинку він зупинявся, коли приїздив до Києва.

— Раніше вхід до будинку був із двору. Пастернак проходив через арку, піднімався на другий поверх і заходив у квартиру N5, — пояснює заступник мера Віталій Журавський. — Там жив його друг, професор Київського Університету Євген Перн.

Нині в цій трикімнатній квартирі мешкає родина Данькевичів: викладачка університету ім. Драгоманова Юлія, її чоловік Олексій — державний службовець та 5-річний син Богдан. Сім"я придбала помешкання 11 років тому. Про те, що в ній зупинявся Пастернак, уперше почули в день відкриття дошки.

Радник-посланник посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов каже Журавському, що час починати. Той киває музикантам духового оркестру київської мерії. Коли грає музика, у натовпі з"являється письменник Іван Драч із трьома червоними гвоздиками. Пробивається до Журавського, махає рукою перед його обличчям:

— Нарешті київська влада сподобилася відкрити цей знак!

Драч розповідає Журавському, що вперше почув про Пастернака 50 років тому, коли вступив до університету:

— Один наш професор казав: сякий-такий Пастернак написав антирадянський роман "Доктор Живаго". Я негайно кинувся шукати його, але марно.

— Я читав "Доктора Живаго" три рази, — хвалиться письменникові заступник мера. — А нещодавно навіть фільм американський подивився. Рекомендую вам.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятну дошку Пастернакові відкрили у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі