четвер, 29 листопада 2007 07:03

Пам"ятник Шевченку відкриється у Ялті

8 грудня в Ялті мають установити й відкрити пам"ятник українському поету Тарасові Шевченку. Вартість монумента оплатило українське подружжя з Канади Василь Іваницький та Наталія Бундза. Жінка — директор Української кредитної спілки в канадському місті Торонто.

— Це перший пам"ятник Шевченкові в Ялті, — кажуть у прес-службі Ялтинської міськради. — Раніше не встановлювали, мабуть, тому, що Шевченко ніколи не був у Ялті.

Монумент із бронзи виготовили в Аргентині. Його вага — 2,5 т, висота — 3 м. Автором є скульптор із канадського міста Вінніпег Леонід Молоканин, у Канаді його знають як Лео Мола. Колись він виготовив пам"ятники Шевченкові, які нині стоять у Вашингтоні (США), Буенос-Айресі (Аргентина) та Санкт-Петербурзі (Росія).

— До України цей пам"ятник привезли ще два роки тому з Аргентини. Спочатку його доправили в Одесу, а потім — у Ялту, — розповідають у прес-службі Ялтинської міськради. — Відтоді він знаходився на складі комунального підприємства "Комбінат благоустрою". Йому шукали місце в центрі міста.

Пам"ятник мають установити на центральній ялтинській вулиці Московській, у скверику ім. Тараса Шевченка. Це неподалік овочевого ринку та міського цирку. На відкриття планують прибути українці з канадської діаспори та представники Секретаріату президента.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Шевченку відкриється у Ялті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі