вівторок, 30 жовтня 2007 07:05

Пам"ятник Катерині ІІ відкрили майже без бійок

Автор: фото: reuters/Konstantin Chernichkin
 

"Мама, а правда, что сегодня в Одессе открывают памятник Екатерине, а запад против?" — запитує в матері 6-річний хлопчик в одному з одеських кафе.

— Правда, — відповідає жінка.

— А почему у нас никто не говорит на украинском языке, а в Ужгороде, например, все говорят?

— Так сложилось исторически.

У суботу про відкриття пам"ятника засновникам Одеси, центральною фігурою якого є російська цариця Катерина II, говорять усі городяни. Зранку монумент накритий тканиною золотистого кольору. Катеринівську площу оточили міліціонери. Надвечір вони перекривають майже всі навколишні вулиці. Аби потрапити додому, мешканцям доводиться обходятити огорожу. Міліціонери пропускають лише тих, хто має паспорт із пропискою. Одесити нервують.

Відкрити пам"ятник мають о 17:00. На годину раніше з політичними прапорами підходять близько 150 активістів "Нашої України" та всеукраїнського об"єднання "Свобода". Між міліціонерами та кількома представниками "Свободи" починається бійка. Тому церемонія затримується на годину.

— Для держави відкриття Каті — просто ганьба. Вона зруйнувала Запорізьку Січ, за її наказом козаків із сім"ями вирізали, коли ті спали, — каже "ГПУ" голова Рівненської обласної організації "Свобода" Степан Молчан, 30 років.

Монумент відкриває депутат Одеської міськради 36-річний Руслан Тарпан. Він пройшов за списками Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко. Очолює правління групи компаній "ІНКОР", що займається купівлею-продажем нерухомості.

Виготовити бронзову фігуру таких розмірів можна за $60–70 тис. Тарпан не зізнається, скільки заплатив за пам"ятник.

Під час виступу депутата противники відкриття монумента скандують "Ганьба". Щойно з монумента знімають тканину, в небі розпочинається салют. Одесити плескають у долоні й кричать "Ура".

3,5-метрова російська імператриця стоїть на гранітному цоколі. Навколо неї фігури адмірала Йосипа де Рібаса, який 1789 року завоював турецьку фортецю Хаджи-Бей на місці сучасної Одеси, інженера Франца де Волана, за планом якого збудували місто, Григорія Потьомкіна — першого губернатора Новоросійського краю та Платона Зубова — головнокомандувача Чорноморським флотом. Висота бронзового монументу — 11 м.

Пам"ятник засновникам Одеси відтворював скульптор Микола Олійник за оригіналом монумента, встановленого 1900-го. За 20 років його знесли більшовики. Погруддя імператриці та фігури потьомкінців дотепер були в Одеському краєзнавчому музеї.

— Це нормально, коли засновникам міста встановлюють пам"ятники. В усій Європі так роблять. Ми — також Європа, — каже одеситка Світлана Рамахіна. — А ці демонстранти — язва на тілі України. Та добре, що приїхали — побачили, як нормальні люди святкують.

Наступного дня Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел освятив пам"ятник засновникам Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Катерині ІІ відкрили майже без бійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі