четвер, 04 лютого 2021 00:10

"Отримала російський паспорт, щоб не забрали хату"

Автор: KIRILLOVKA.KS.UA
  Контрольно-пропускний пункт в’їзду і виїзду з материкової частини України до окупованого Криму ”Чонгар” удень 2 лютого перетинають поодинокі автомобілі
Контрольно-пропускний пункт в’їзду і виїзду з материкової частини України до окупованого Криму ”Чонгар” удень 2 лютого перетинають поодинокі автомобілі

Жителі Росії під час карантину можуть виїхати з країни й повернутися один раз. Такі ж правила стосуються мешканців Криму.

Виїжджати з окупації до материкової України частіше можуть лише ті, хто має там родичів першої лінії — батьків, чоловіка чи дружину, дітей. До­зволяють виїхати на лікування, однак при поверненні потрібно показати відповідні чеки. Виїжджати по продукти, одяг чи техніку не можна.

— Втекла з Криму 2014-го, щойно його окупували, — розповідає 53-річна Ольга Іванова. Живе і працює в Херсоні. — На півострові залишився будинок, двоє дітей, онуки.

З чоловіком не живе понад 10 років. 2015-го офіційно розлучилися.

— Мала український пас­порт, — продовжує. — Отримала ще російський, щоб хату переоформити. Інакше її могли відібрати (за законами Росії, нерухомістю на території Криму мають право володіти лише її громадяни. — ГПУ).

До дітей їздила по кілька разів на місяць. Дорога займала кілька годин.

— Торік поверталася до Херсона, — розповідає Іванова. — На кордоні співробітники Федеральної служби безпеки попередили, що випускають із півострова востаннє. Заїду в Крим ще раз — залишусь там до закінчення карантину. Бо ж на материку не маю родичів першої лінії. А восени в сина народилася донька. Не могла провідати онуку.

Ольга Іванова вирішила укласти фіктивний шлюб із жителем материкової України. Щоб провідувати дітей і онуків без перешкод.

— Спочатку знайшла контакти шлюбних агентств, — каже. — В одному сказали, що їхні послуги й винагорода чоловікові за три місяці стосунків коштують від 600 доларів — 17 тисяч гривень. Таких грошей не маю.

Жінка почала шукати чоловіка серед знайомих.

— Сміялися, що на старості мені треба жениха, — продовжує Ольга Іванова. — Потім на мою пропозицію "руки і серця" відгукнулися кілька чоловіків до 35 років. Відмовила. Бо російські прикордонники не повірили б, що у нас було реальне весілля за кілька днів до перетину кордону.

Оформити шлюб погодився чоловік із села поблизу Херсона.

— Він теж самотній, вирішив допомогти без грошей, — каже Ольга Іванова. — Але я оплатила всі витрати. А це — квитки йому до Херсона й назад, 2,5 тисячі гривень за послугу "шлюб за добу", ще 5 тисяч за шлюбну угоду в нотаріуса. Так ми перестрахувалися, щоб не виплачувати борги одне одного чи не претендувати на майно.

На новорічні свята Ольга Іванова поїхала до дітей.

— Мене впустили й випустили назад без проблем, — каже. — Але щоразу на поїздку треба витрачати все більше нервів, часу та грошей.

Зараз ви читаєте новину «"Отримала російський паспорт, щоб не забрали хату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі