середа, 20 серпня 2008 07:13

Олександр Дудко рятував сусідів від пожежі й загинув

15 серпня на території Остерського військового лісгоспу у селищі Десна Козелецького району Чернігівщини загорівся хвойний ліс. Військові впродовж доби намагалися загасити вогонь. Наступного дня пожежа перекинулася на село Косачівка. Згоріло 20 хат. Від отруєння димом помер 30-річний Олександр Дудко.

У понеділок у Косачівці люди розбирають згарища. Закопують обгорілі трупи курей, котів і собак. Всюди — обвуглені велосипеди, мотоцикли, машини. Валяються розірвані газові балони.

Вогонь наблизився до села 16 серпня близько третьої дня.

— Гул стояв неймовірний, пер чорний дим, — згадує 48-річна Ніна Степанець. — Із лісу вискакували вогняні клубки, котилися на хати. Люди вибігали надвір у чому були. Стояли на вулиці й молилися. Розуміли, що з таким вогнем нічого не зробиш. Лісники відбивали його від центру села. Як почули, що загораються їхні хати, кинулися на околицю рятувати родини.

— Доки тушив пожар біля лісництва, згоріла моя хата й гараж, — розповідає лісничий Віктор Бойправ, 48 років. — Документи вспіли схватить, гроші — ні. Осталась тільки літня кухня і то, шо вона кірпічна. У сусіда он не осталося жодної постройки. Іван Жабинець тільки вспів документи кинути в погріб. Киянин, який купив поряд хату під дачу, дозволив поки що йому пожити. Нас приютили родичі.

Дружину 80-річного Юрія Дягеля врятував сусід Олександр Дудко. Але він наковтався диму і ввечері помер. Біля двору бабусі покійного стоїть кришка труни, оббита зеленою тканиною. Під парканами купками стоять чоловіки й жінки. У дворі —  стіл із чарками.

— Саша помагав усім сусідам, а сам не вберігся, — каже брат загиблого Євген Пінчук, 35 років. — Курткою збивав полум"я, лив воду зі шлангу. Дим чорний валив так, що за п"ять метрів нічого не було видно. О дев"ятій вечора у Саші почало пекти в грудях, стало важко дихати. Годин в одинадцять повіз брата до фельдшера. Той сказав, що йому треба свіже повітря. Коли привіз брата вдруге, фельдшер уже напівмертвому зробив укол. Робив штучне дихання, а Сашко так і не зміг повітря вдихнути.

Коли Євген близько першої ночі віз тіло брата до моргу, зустрів колону пожежних машин, що їхала з Києва на підмогу.

В актовій залі лісництва зібралося п"ять працівників, у яких згоріли хати.

— Кому ніде жити, чи не хоче нагружать родичів, пропонуємо старий гуртожиток лісгоспу, — говорить заступник голови Держкомітету лісового господарства Василь Червоний, 53 роки. — На перший час вам профспілка виділить по 2 тисячі гривень, а тоді зберемо допомогу з усіх лісгоспів — кожному тисяч по 20.

17 серпня до Косачівки приїжджав губернатор області Володимир Хоменко. Привіз психолога. Пообіцяв людям виділити по 50 тис. грн допомоги за згорілу хату.

Косачівка розташована серед лісів. Поблизу — Київське водосховище. Земля тут дорога. Будинки купують під дачі жителі столиці. За стару хату дають від 70 до 100 тис. грн.

Лісову пожежу в Козелецькому районі гасили більше тисячі людей, 105 машин із Чернігівської та Київської областей, 14 тракторів. Вели розвідку та гасили вогонь із літаків. Вигоріло 350 га лісу. Вогонь поширювався зі швидкістю 20 м/с. Стовпи полум"я сягали 50 м заввишки.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Дудко рятував сусідів від пожежі й загинув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі