середа, 22 червня 2016 07:55

"Океан Ельзи" п'ять разів викликали на біс
2

Глядачі у вишиванках займають місця на стадіоні ”Олімпійський”. Концерт ”Океану Ельзи” закінчився опівночі. Тривав майже чотири години
Фото: Ельдар Сарахман
Під час концерту на київському стадіоні ”Олімпійський” гурт зібрав рекордну аудиторію — майже 85 тисяч слухачів

— Хоча б раз у житті таке потрібно пережити — п'ять годин очікування під сценою, чотири години чудового концерту. Ми втомилися, але щасливі. Вони — справді круті музиканти, — розповідає про концерт гурту "Океан Ельзи" у столиці 29-річна Вікторія ­Самаріна. Вона — донеччанка, кілька років живе у Києві.

18 червня на стадіоні "Олімпійський" зібралися майже 85 тис. глядачів. Група Святослава Вакарчука побила власний рекорд. Два роки тому на цій же арені послухати "океанів" прийшли 75 823 людини. Квитки коштували від 500 грн. У віп-ложі та секторах — від 1000 грн.

Черги біля входу на концерт шикуються з обіду. Люди прийшли з національною символікою. Дехто малює на обличчі синьо-жовті смужки. Глядачів впускають о 18:00. Чергують правоохоронці.

19 травня "Океан Ельзи" ­презентував дев'я­тий студійний альбом "Без меж". До нього ввійшли 11 композицій. На підтримку платівки група вирушила в світове турне. Виступатимуть переважно на стадіонах.

Пісню "Повертайтеся живими" 41-річний Святослав Вакарчук присвятив українським військовим у зоні АТО. Композицію "Хто в небо летить" — другу, музикантові Кузьмі Скрябіну. Він загинув в автокатастрофі торік у лютому.

Частину зібраних під час турне коштів віддадуть на підтримку нового соціального проекту Вакарчука.

— Ми називаємо його "Освітній план Маршалла", — каже музикант. — Будемо відправляти українців навчатися за ­кордон.

"Океан Ельзи" виконав понад 15 старих пісень і кілька — з нового альбому. П'ять разів музиканти виходили на біс.

— Група і Вакарчук — у чудовій формі. З кожним концертом вони утверджуються як гурт номер один для україномовного світу. Єдине питання — як "Океан Ельзи" розвиватиметься далі? — каже музичний критик Олексій Бондаренко, 23 роки.

Через концерт у ніч на 19 червня роботу київського метрополітену подовжили на 2 год.

— Удруге перед "океанами" виступала група з Донбасу — "Синоптик" (позаторік на "Олімпійському" грав гурт "Фонталіза". — ГПУ), — говорить музичний критик Ігор Панасов, 40 років. — І це правильно. У червні 2014-го, коли одним з основних гасел було ­"Єдина країна", це виглядало трендом. А сьогодні, коли ­чимало українців подумки відрізали окуповані території, це — наче рух проти течії.

В Україні — дефіцит колективних переживань. Як горя, так і щастя. Стадіонні концерти "Океану Ельзи" дають досвід єдності в красі й пориві до світла. ­Десятки тисяч людей освоюють науку любові, без якої не буває сильного суспільства. Бо ми — країна дуже хороших людей, які не вміють разом жити по-людськи.

Гурт "Океан Ельзи" 26 червня виступить в Одесі. Також дасть концерти у Німеччині, Польщі, Білорусі, США, Канаді, Ізраїлі, Грузії, Молдові, Латвії, Естонії та­ ­Італії.

Зараз ви читаєте новину «"Океан Ельзи" п'ять разів викликали на біс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі