субота, 23 лютого 2008 07:06

Одеський театр визнали найцікавішою пам"яткою Європи

Американський журнал "Форбс" вніс до переліку 11 найцікавіших пам"яток Східної Європи Одеський національний театр опери та балету.

— Важко прогнозувати, що буде. Туристів у нас і так вдосталь. Жоден іноземець не може пройти повз театр і не зайти, — кажуть у театрі.

З українських об"єктів до списку потрапила також найбільша печера Криму — Червона. Також у переліку є Староместська площа — Чехія, музей-заповідник "Петергоф" — Росія, Замкова гора — Угорщина, археологічний комплекс "Небет Тепе" — Болгарія, Національний парк "Плітвіцькі озера" — Хорватії, соляна шахта та Ланцутський замок — Польща, фортеця Берат — Албанія та озеро Блед — Словенія.

Одеський національний театр опери та балету відкрили 1810 року. Сучасну будівлю, в стилі віденського бароко, звели через 77 років. Унікальна акустика в середині приміщення дозволяє чути шепіт зі сцени в будь-якому куточку зали.

Через 100 років радянський уряд провів у театрі повну реставрацію, витративши 4 млн рублів. Але через просідання ґрунту будівля продовжувала руйнуватися. Капітальну реставрацію театру закінчили 2007-го. Президент Віктор Ющенко надав йому статус національного.

В Одеському театрі диригували російські композитори Павло Чайковський та Сергій Рахманінов, співали італієць Енріко Карузо та українка Соломія Крушельницька. Російський письменник Олександр Пушкін згадав театр у романі "Євгеній Онєгін".

Зараз ви читаєте новину «Одеський театр визнали найцікавішою пам"яткою Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі