четвер, 03 квітня 2008 07:01

Одеська "Гуморина" пройшла під дощем

Автор: фото: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
  У дворику одеського Літературного музею, в Саду скульптур, актор зображає фігуру Паніковського, героя роману Ільфа і Петрова ”Золоте теля”
У дворику одеського Літературного музею, в Саду скульптур, актор зображає фігуру Паніковського, героя роману Ільфа і Петрова ”Золоте теля”

"Я з 1994 року кожного квітня їду до Одеси на "Гуморину", — розповідає колишній одесит, а нині житель Нью-Йорка бізнесмен 54-річний Леонід Гругман. — Головна причина навіть не саме свято, а те, що на вулицях можна побачити багато друзів. Сьогодні зустрів знайомого, якого не бачив майже 20 років. Тут відбувається те, що не побачиш ніде в світі — ані в Ріо-де-Жанейро, ані в Новому Орлеані".

У вівторок в Одесі було хмарно, іноді накрапав дощ. 35-та першоквітнева "Гуморина" почалася на Думській площі. Письменник-гуморист Валерій Хаїт відкрив "установку з видобування гумору", з якої в небо піднялися різнокольорові повітряні кулі.

Потім одеський міський голова Едуард Гурвіц забив символічний перший гол європейського футбольного чемпіонату 2012 року. М"яч, відправлений донизу Потьомкінськими сходами, поцілив у правоохоронців. Учасники української молодіжної збірної з футболу слідом спустили сходами 2 тис. м"ячів. Усі вони дісталися глядачам.

У дворику Літературного музею, в Саду скульптур, відкрили пам"ятник письменникам Іллі Ільфу та Євгенію Петрову. Скульптор зобразив їх у туніках із 12-м стільцем і золотим телям на мотузці.

Відзначати День гумору в Одесі почали 35 років тому — після того, як місцева команда перемогла в радянській першості КВК. Тоді "Гуморина" не була щорічною. Свято неодноразово забороняли як антисоціальне дійство.

— Кожна "Гуморина" унікальна. В радянські часи вона була одною, зараз інша, — каже колишній гравець КВК Олег Філімонов. — Змінюється життя, змінюються люди, змінюється гумор.

Близько 16.30 стартував традиційний карнавальний хід, після якого на Театральній площі та Куликовому полі почалися концерти. У них взяли участь команда КВК "95 квартал", поп-групи "Ерапшн" і "Квест Пістолс", артисти Олена Воробей, Юрій Гальцев і Геннадій Вєтров, артисти московського цирку, письменники-сатирики.

Цьогоріч на "Гуморині" в Одесі представили гімн свята, який разом заспівали близько 25 тис. людей. Організатори свята сподіваються, що стільки співаків можуть занести до Книги рекордів Гіннеса.

О 22.00 "Гуморина" завершилася феєрверком, який тривав близько 10 хв., і дискотекою на Куликовому полі. За словами організаторів, свято відвідали понад 100 тис. туристів.

— 1 квітня — це свято для туристів, — говорить двірник Сергій Пасічник, 46 років. — Для нас це робота. Особливо в ніч на 2 квітня. Бо це все ж треба прибирати. Тому мені не до сміху.

Зараз ви читаєте новину «Одеська "Гуморина" пройшла під дощем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі