четвер, 28 серпня 2008 19:27

Новий квартал із 21 будинку зводять у Чорногузах

Автор: фото: Ольга СМАЛЮХІВСЬКА
  У селі Чорногузи Вижницького району Чернівецької області будують 21 будинок. У новому житловому кварталі буде дорога, каналізація, свердловина, електропідстанція. Зсув ґрунту після злив зруйнував у Чорногузах 16 будинків, пошкодив шість
У селі Чорногузи Вижницького району Чернівецької області будують 21 будинок. У новому житловому кварталі буде дорога, каналізація, свердловина, електропідстанція. Зсув ґрунту після злив зруйнував у Чорногузах 16 будинків, пошкодив шість

— Зараз найважливіше завдання — укріпити пласт, щоб він не пішов далі в село, — каже заступник голови Чернівецької облдержадміністрації 51-річний Віктор Павлюк. Він стоїть неподалік зсуву, який під час повені зруйнував 16 будинків і пошкодив ще шість у селі Чорногузи Вижницького району.

Понад 10 га землі потріскалося. На поверхні — каміння, вивернуті з корінням дерева. Там, де раніше стояли будинки, — цегла й дошки. Подекуди ґрунт просів на 10 м.

— У нас випала майже річна норма опадів, — зазначає Павлюк. — Глина від води почала сунутися. Ішла на село тихо — ні гулу, ні поскрипування. Та жителі встигли залишити будинки. По області більш як 300 таких небезпечних зон.

Для постраждалих на околиці села зводять новий квартал — 21 будинок. Одна людина відмовилася від житла й узяла грошову компенсацію.

— Цей райончик ми облаштуємо повністю. Тут буде дорога, каналізація, свердловина. Викопаємо криниці. Поставили електропідстанцію, — розказує начальник управління капітального будівництва Чернівецької облдержадміністрації Іван Дякон, 44 роки. — Будинки схожі. За розмірами будуть трохи більші від тих, в яких раніше жили люди.

На забудову піде майже 19 млн грн. Уже залили фундаменти, зводять стіни. Голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш, 45 років, розраховує, що до листопада роботи завершать.

— Після ініціативи президента — я щасливий, — говорить чиновник. — Добре, що левову частку грошей передали на місця. Можна все робити оперативно.

У пресі з"явилася інформація про епідемію лептоспірозу в Чернівецькій області.

— У нас немає епідемії, — запевняє Куліш. — Хоча в деяких місцях вода справді непридатна для пиття. Тому копаємо декілька нових артезіанських свердловин. Людям привозять воду в цистернах і пластиковій тарі.

Зараз ви читаєте новину «Новий квартал із 21 будинку зводять у Чорногузах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі