четвер, 15 жовтня 2009 18:57

Нобелівські премії отримають 13 учених

Минулого тижня визначили лауреатів Нобелівської премії.

У сфері літератури отримує німецька поетеса і прозаїк Герта Мюллер за твори про знедолених. Досі за поезію нагороджували лише раз — 1996-го.

Першими в галузі біології за вивчення ДНК стали британець Венкатраман Рамакрішнан, американець Томас Стейц та ізраїльтянка Ада Йонат.

"Нобелівку" з фізики розділили британець Чарльз Као, американці Віллард Бойл і Джордж Сміт за дослідження волоконної оптики та напівпровідників. Їхні винаходи застосовуються у цифрових фотоапаратах, Інтернеті й телебаченні.

За "фермент молодості" отримали міжнародну нагороду з фізіології та медицини австралійка Єлізабет Блекберн, британець Джек Шостак і американка Керол Грейдер. Вони вивчали механізм старіння клітин. Це відкриття може стати ключем у подовженні людської молодості.

Премію миру отримав американський президент Барак Обама.

Уперше нагорода в галузі економіки дісталася жінці — американці Елінор Остром, яка аналізувала економічне управління. За дослідження цієї ж теми нагородять американця Олівера Вільямсона.

Нобелівську премію вручають із 1901 року. Всіх нагороджують у шведському Стокгольмі, а премією миру — в норвезькому Осло.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівські премії отримають 13 учених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі