середа, 13 серпня 2008 07:08

Ніч у Залізному Порту коштує 30 гривень
5

Сфотографуватися з віслюком можна за 20 гривень. Охочих серед відпочивальників небагато
Фото: фото: Євген КОЛЕСНИК
Біля Залізного Порту море мілке. Сюди привозять навіть однорічних дітей
На набережній Залізного Порту заборонено розпивати алкогольні напої. Відпочивальники на це не зважають, купують пиво по 6 гривень за пляшку
Дівчинка пірнає у воду з гірки. Дитячий атракціон коштує 5 гривень
Відпочивальниці засмагають на човні. Покататися під вітрилом можна за 500 гривень за годину

— У Залізний Порт їду на вихідні, здати хату треба, — голосно каже сусідові в маршрутці 40-річний Олександр із Херсона. — У селі маю два помешкання. Те, що до моря за п"ять хвилин ходу, коштує по 60 гривень за місце. Інша хата — за 15 хвилин від узбережжя. Там за одного беру вдвічі дешевше.

Дорогою до села Олександрові на мобільний передзвонюють родичі. Кажуть, що обидві його хати вже заповнені туристами.

— Ребята, комнатка недорого: две коечки, по тридцаточке с человека возьму, — зупиняє останню маршрутку з Херсона 67-річна Любов Третьякова, жителька Залізного Порту. Вона на старому велосипеді з ліхтариком на іржавому кермі. Каже, щоночі знаходить постояльця у свою хату, з того й живе.

На чорноморському узбережжі Херсонщини курортний сезон у розпалі. Найпопулярніші місця відпочинку — село Залізний Порт, селище Лазурне й місто Скадовськ.

Залізний Порт обирає переважно молодь. Ще 15 років тому тут у наметах відпочивали "дикуни", варили їжу в казанах на вогнищі. Відтоді в селі побудували десятки готелів з єврономерами. Ціна в них залежно від віддаленості від моря коливається від 70 до 200 грн за місце на добу. Місцеві здають кімнати, ліжка й усе, на чому можна спати, від 30 грн.

Набережна Залізного Порту тягнеться вздовж моря на кілька кілометрів. На деяких її ділянках узагалі немає асфальтового покриття чи бруківки. Однак вона забудована літніми ресторанами, кафе, нічними клубами, кінотеатрами, казино. Із кожного цілодобово лунає голосна музика, здебільшого шансон. Уночі на набережній натовпи людей.

Із водних розваг у Залізному Порту — гірки, "банан", моторні катери, човни, яхти, мотодельтаплан на водних лижах. Подивитися на узбережжя з висоти пташиного польоту можна 7–8 хв. за 200 грн. Увечері, коли сідає сонце, до дельтаплана вишиковуються черги.

24-річний Андрій із Херсона привіз до Залізного Порту чотири квадроцикли. 5 хв. прокату кожного коштує 35 грн.

— Це мій бізнес, я не можу знижувати ціну, — говорить чоловік. У руці тримає секундомір. — Буду тут до кінця вересня. Відпочивати не виходить. Сплю в обід, коли менше клієнтів.

Андрій має двох помічників. На квадроцикл намагаються сісти два молодики, щоб сфотографуватися. Чоловік відганяє їх. Каже заплатити за фото.

У Залізний Порт їдуть майже з усієї країни. Найбільше жителів Миколаєва й Херсона. Практично всюди чути українську мову.

— Дєвочки, я хоч трохи загоряю? — запитує у подруг білявка. Вона лежить на пластиковому шезлонгу.

— Ти більше крему намазуй, щоб аж блищало, — радять їй. — Бачиш, я вже шоколадненька.

До дівчат підходить засмаглий хлопець із барсеткою на поясі.

— Шезлонги платні, по 20 гривень давайте.

— Ой, та ми вже будемо йти, всі гроші потратили, — кокетливо підморгують йому дівчата. Хлопець махає рукою і прямує до інших відпочивальників. Дівчата лежать на пляжі до вечора.

На узбережжі продають креветки, тараню, рапан.

— Пахлава медовая, жизнь чудовая! — пропонує свій товар Марія із Залізного Порту. — Я продаю больше, чем другие, бо люблю своих клиентов. Звичайна пахлава коштує 8 гривень, із горіхами — 10. А фразу "жизнь чудовая" мне придумала дочь.

Зараз ви читаєте новину «Ніч у Залізному Порту коштує 30 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі