середа, 25 лютого 2009 18:17

Неповнолітня мати не отримує допомоги на дітей

Автор: фото: Юлія ЛІПІЧ
  16-річна львів’янка Олена Чучман разом із донькою Марічкою. Сина їй дозволять забрати, якщо в помешкання підведуть воду, газ і зроблять туалет
16-річна львів’янка Олена Чучман разом із донькою Марічкою. Сина їй дозволять забрати, якщо в помешкання підведуть воду, газ і зроблять туалет

16-річна Олена Чучман зі Львова віднесла наприкінці січня 3-місячного сина Олександра до соціального дитячого центру. Півторарічну доньку Марію чиновники дозволили залишити вдома.

— Проходьте. Вибачте, що накурено, — запрошує світловолоса невисока господиня до своєї квартири на вулиці Поворотній. Це невелика вулиця в робітничому районі. Будинки старі, квартири в них без туалетів, ванни й душу. Жінка живе в кавалерці, що складається з кухні й кімнатки. Коридору немає. Доньку Олена тримає на руках. Марічка п"є сік "Садочок". До Олени час від часу заходять сусідські дівчата-підлітки.

— Мами не пам"ятаю. Померла, як мені було дев"ять місяців, — розповідає Чучман. — Батько одружився вдруге. Жили з мачухою в її квартирі на вулиці Богдана Хмельницького. Але в них не ладилося, розійшлися. Три роки тому батько помер, йому було 35.

Олена навчалася у львівській школі-інтернаті N2. У 13 років завагітніла від старшого на три роки друга Миколи. Вирішила народжувати.

— У сьомому класі мені зробили операцію. Лікарі казали, ніколи не народжу, — зізнається. — Як чекала дитину, на уроки не ходила. Учителям було байдуже. Після народження малої перевелася до вечірньої школи. Там закінчила дев"ятий клас.

Дівчинка народилася здоровою, із вагою 3,5 кг. Олену з Марічкою поселили в Центрі матері та дитини в Дрогобичі. Протягом року й п"яти місяців їх забезпечували харчами й одягом.

— Микола на новину про народження доньки не реагував, — усміхається малолітня мати. — Ми були друзями, так і залишилися. Якось мене з Центру пустили до Львова, побачити товаришів. Колька запропонував вийти за нього. Весілля було погане. Без білого плаття, без забави, лише розписалися. Із гостей була кума й Колін друг. Коли одружувалися, у мене вже росла друга дитинка.

Подружжя оселилося в квартирі, яка перейшла Олені в спадок від батькової матері. Микола Чучман працює офіціантом у готелі "Явір", добу через три.

— Їсть Микола на роботі. Його зарплати нам не вистачає. На дітей грошей я не отримую. Сказали, поки паспорт не вироблю, то всі рахунки — заморожені, — продовжує Олена.

Від неї відмовилася бабця по маминій лінії Марія та рідна сестра Наталія, 20 років. Інша сестра, 22-річна Оксана, навідується рідко, має власну сім"ю.

— Моя баба вже багато років в Італії. Один раз передала для малої кульок із лахами. Далі помагати не хоче, — каже Олена. — Я їй якось дзвонила, скаржилася, шо в нас погано по обстановці. А вона сказала: що хотіла — те й маєш. Між онуками робить різницю. Сестер більше любить, ніж мене.

Два місяці тому Чучмани поховали Миколину маму. Жінка померла від серцевої хвороби. Їй було 35.

— Про чоловікового батька нічого не знаю. Навіть, як звати. Ніколи не бачила. Хоча кажуть, він недалеко від нас живе, — опускає очі жінка. — Колька з батьком багато років посварені. Той, напевно, не знає, що в нього онуки ростуть.

Збоку в кімнаті стоїть стара електроплитка на два пальники. На ній Олена варить їсти. Одяг не купує — доношує старе.

До Чучманів завітали соціальні працівники. Сказали віддати немовля до притулку, інакше в Олени заберуть обох дітей.

— Тепер Сашко в сиротинці. Уночі часто прокидаюся. Звикла вставати до нього, — Олена поправляє золотий кульчик у вусі. — Я до нього через день ходжу. Сказали, зможу забрати, коли в хаті лад наведемо. Зробимо туалет, підключимо воду, газ. Тоді й хрестини відгуляємо.

Зараз ви читаєте новину «Неповнолітня мати не отримує допомоги на дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі