пʼятниця, 06 вересня 2019 05:51

"Немає середньої ланки між науковцями та бізнесом"

Група науковців хіміко-біологічного факультету Тернопільського педагогічного університету запатентувала препарат для лікування цукрового діабету другого типу. Ліки створені на основі одноклітинної зеленої водорості хлорели. Торік провели необхідні досліди для запуску препарату в масове виробництво. Проте так і не почали.

— На жаль, більшість медичних винаходів в Україні не доходять до масового виробництва. Потрібно повністю змінювати систему взаємодії між наукою і бізнесом, — говорить науковець Олексій Болдирєв, 36 років. — У нас немає середньої ланки між науковцями та бізнесом. До того ж наші бізнесмени стратегічно будують плани на півроку. Вони не знають, що буде далі. Якщо науковець шукає грошей і домовляється із бізнесом про співпрацю, він перестає згодом бути науковцем і продукувати щось нове. У США процес від наукового відкриття до поставлення ліків на конвеєр налагоджений. Науковці там не шукають зацікавлених, для цього є інші спеціалісти. Після відкриття проводять лабораторні дослідження в університеті, далі доводять до зразка препарату. Його купує фармацевтичний гігант і робить клінічні та доклінічні дослідження. Готує товар до масового виробництва. Обов'язково захищені права всіх учасників створення медикаменту. Кожен отримує свій відсоток доходу. В Україні поки що таке неможливо.

Зараз ви читаєте новину «"Немає середньої ланки між науковцями та бізнесом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі