середа, 18 серпня 2010 06:32

Наталю Пархоменко брат вигнав із хати

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Наталя Пархоменко з сином Микитою минулого місяця оселилася у християнському притулку міста Краматорська на Донеччині
Наталя Пархоменко з сином Микитою минулого місяця оселилася у християнському притулку міста Краматорська на Донеччині

У Донецькому апеляційному суді 13-рiчний Микита Пархоменко тулиться до матерi. Він вищий за неї.

— Я все ще прописана в будинку покійних батьків, — 31-рiчна Наталя Пархоменко показує паспорт з адресою: "м. Шахтарськ Донецької обл., вул. Норильська".

Суд позбавив Наталію права мешкати в будинку.

2000-го Наталія овдовіла. Чоловік Віталій був шахтарем, помер від менінгіту.

— Із 3-рiчним Микиткою тулилися по кутках. Мама сказала: "Досить тинятися", — забрала нас. Коли лежала хвора, я її доглядала. 2002-го мама померла. Нас 10 братів і сестер, але в усіх є інше житло, крім мене й Андрія. Вирішили, що будинок лишиться за молодшим. Я підписала у нотаріуса відмову від спадку. Думала, брат не вижене. Будинок невеликий — три кімнати, але раніше там поміщалися 12 людей.

— Брат почав наїжджати 2008-го, коли став повнолітнім, — розповідає правозахисник Ігор Воскобойников, 58 рокiв. — Аби позбутися  племінника, домігся, щоб сестру позбавили прав на її сина.

13 жовтня 2009-го Микиту відправили до притулку для юних волоцюг.

— Я не бродяжив, тільки прогуляв урок, — каже хлопець. — Зустріла на вулиці вчителька, взяла за руку і відвела в притулок. Обіцяла, що за мною прийде мама, але її не пустили. Ми бачилися тайно, як шпіони.

Наприкінці минулого року суд позбавив Наталію материнських прав. Сина вiддали під опіку далекому родичеві.

— Той дядько мене не любить, називає дебілом, — говорить Микита.

— Що був суд, я дізналася два місяці тому від Ігоря Григоровича, — продовжує Наталія. — Мене викликали тільки у виконком. Там три жінки і міліціонерша стали сунути папір: "Пиши, що тобі важко доглядати сина, в притулку йому буде краще". Обдурили, що всього на три місяці його заберуть. Кричали: "Глянь на свою пику, на тебе дивитися противно. Проспись!" А я зовсім не пила тодi.

Наталя з сином оселилася в християнському притулку міста Краматорська. Його організували підприємцi Леонід Лавор, 52 роки, і 43-річний Володимир Бондаренко. Обідають із трьома чоловіками. Їдять гороховий суп і овочеві котлети.

— У нас ніхто не п"є, не курить, — говорить Леонід Лавор. — У кого є сили, працює. А інваліди просто живуть. Один старий з іншого міста прийшов, його виганяли з автобусів із-за поганого запаху. Днями прийняли чоловіка, який жив на вулиці після смерті матері. Вона страждала психічною хворобою, відписала квартиру на невістку. Його вигнала. А він після інсульту, чотири роки як відмовили ноги.

Микита Пархоменко слухає Леоніда Лавора, підперши рукою підборіддя.

Зараз ви читаєте новину «Наталю Пархоменко брат вигнав із хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі