пʼятниця, 08 січня 2016 00:50

"Нашою першою ціллю на фронті були кадирівці"

Автор: ФОТО з сайта www.facebook.com
  Адам Осмаєв показує ручну протитанкову гранату з вибухівкою, примотаною скотчем. Назвав її ”ватобійкою два в одному” — для сепаратистів, російських вояків і кадирівців
Адам Осмаєв показує ручну протитанкову гранату з вибухівкою, примотаною скотчем. Назвав її ”ватобійкою два в одному” — для сепаратистів, російських вояків і кадирівців

— Більше року наш батальйон Дудаєва воював як волонтери, — каже російською командир батальйону ім. Джохара Дудаєва 34-річний Адам Осмаєв.

— У багатьох українських бійців є сім'ї, тому ми відправили їх у Збройні сили України. Там хоч якось будуть захищені. Деяких встигли влаштувати в добровольчі батальйони МВС. Зараз їх скорочують. Іноземці вже отримали право служити в українській армії. Президент підписав закон. Але немає механізмів. Воєнкоми не знають, як нас зарахувати до армії.

Є ініціатива зробити мусульманський батальйон. Сподіваємося, Мустафі Джемілєву і Ленуру Іслямову це вдасться. Нам буде зручно ввійти туди. Бо є нюанси — наприклад, не їмо свинини.

Чеченець Адам Осмаєв досі — громадянин Росії. 2012 року його заарештували в Одесі за підозрою в підготовці теракту й замаху на президента РФ Володимира Путіна. Звільнили в листопаді 2014-го. Одразу вирушив воювати на Донбас. Після загибелі комбата Іси Мунаєва під Дебальцевим у лютому 2015-го очолив підрозділ. Доки немає активних боїв, бере участь у блокаді Криму.

З кого створений батальйон?

— Навпіл з українців та іноземців. Серед них половина чеченців, інша — грузини, дагестанці й інші народи Кавказу. Були данці. Досі пишуть іноземці: американці, шотландці, жителі західної Європи, не кажучи про кавказців. Хочуть захищати Україну. Доки не маємо статусу, всім відмовляю.

Серед нас є бійці, які пройшли дві чеченські війни. Командир Іса Мунаєв пройшов ще й афганську — танкістом. Є ті, які воювали проти російської армії. Знають її тактику, слабкі і сильні сторони. Це було дуже корисно на початку війни. Зараз українська армія в рази сильніша. Має свій бойовий досвід.

У яких боях брав участь батальйон?

— Іса Мунаєв з іншими чеченцями — ще під Іловайськом, коли був котел. Я долучився пізніше. Ми воювали скрізь, від північного Донбасу й до Донецька й півдня. Були під Докучаєвськом, Горлівкою, Зайцевим, Бахмутською трасою, Попасною, Дебальцевим. Багато даних про бої засекречено. Завжди діяли разом з армією України.

Чеченці мали багато досвіду в диверсійно-розвідувальній війні. Знали, як обходити розтяжки, загородження. Тому нас залучали завжди, щоб не ризикували менш досвідчені солдати.

Кадирівців зустрічаєте?

— Нашою першою ціллю на фронті були саме вони. Це — зрадники і злочинці, які знущалися над своїм народом. Тільки були дані, що десь кадирівці, ми намагалися знайти їх. Але це ніколи не підтверджувалося. Ворог поширював чутки для залякування місцевих. Насправді, були глибоко в тилу, займалися бандитизмом і мародерством. На передку — вкрай рідко.

Де зараз ваші бійці?

— Хто не в армії, бере участь у блокаді Криму, частина — на базі батальйону. Деяких відпустили додому, доки вирішують зі статусом.

Чому ви, громадянин іншої країни, воюєте за Україну? Чи дають громадянство?

— Україна дуже довго вирішує це. Поки чекаю. Воно потрібне, щоб міг служити офіційно. Така проблема і в грузинів. Тут у мене сім'я, дружина — громадянка України (Аміна Окуєва, прес-секретарка батальйону Дудаєва, вступила до підрозділу МВС. — "ГПУ"). Коли горить твій дім, не зважаєш на громадянство. Ми мусили залишити свій дім, коли Росія там усе розбомбила. Тепер дісталася сюди. Люди хочуть жити спокійно, а Росія не дає. Залишається тікати або воювати.

Як Україна може звільнити окуповані території?

— Треба діждатися, доки Росія ослабне і в неї почнуться внутрішні проблеми. Тоді їй буде не до Донбасу. Я думаю, це буде кінець наступного року. Місцеві відщепенці воювати не зможуть, бо це на 90 відсотків алкоголіки й наркомани. Тому операція зі звільнення окупованої території буде швидкою. Це найреалістичніший сценарій. Залишати таку територію з великою кількістю зброї і злочинців не можна. Вони ніколи не дадуть спокою. В Україні є грамотні керівники, вони це розуміють.

Як змінилися настрої на Донбасі серед мирного населення?

— Хто має розум, вже усвідомив, хто такі окупанти. Хоча російські телеканали там скрізь. Навіть у нашому Щасті показують краще за українські. Але люди більше вірять очам. Чутки ширяться швидко. Ті місцеві, хто опинився біля корита, задоволені. Але ж більшість — бідує. Здоровий глузд поступово перемагає.

Зараз ви берете участь у блокаді Криму. Чи триватиме вона надалі?

— З митниками залишатимуться кілька активістів, щоб не було зловживань. Зараз там спокійно. Фури вже не їздять. Буває, хочуть провезти товар у негабаритних машинах. На Новий рік — алкоголь. Але ми не пропускаємо.

Постанова Кабміну — недосконала, але краща, ніж нічого (заборонено везти товари, окрім особистих речей та продуктів, ціна яких — не більша 10 тис.грн, а вага — 50 кг на людину. — "ГПУ"). Тепер носитимуть сумками, але це значно дорожче. Фурами безкоштовно возили. По той бік кордону — явні окупанти. Тому не можна допускати такого.

Зараз ви читаєте новину «"Нашою першою ціллю на фронті були кадирівці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі