вівторок, 17 серпня 2010 06:47

"Нашим складам — хана. Збитків на мільярд гривень"

Півдоби потрібно було столичним рятувальникам, аби збити вогонь на палаючих складах двох найпотужніших мереж побутової техніки — "Ельдорадо" та "Фокстроту".

Величезна споруда на просп. Перемоги, 67, біля станції метро Нивки, зайнялася в неділю ввечері.

Торгові мережі орендували приміщення у верстатобудівного заводу. Пожежа тривала ввечері в неділю, вночі та зранку в понеділок. Станом на 12.00 учорашнього дня будівля диміла, місцями зсередини вибухав вогонь. Рятувальники заливали стіни та перекриття, пускали з підйомників струмені всередину.

Опівдні в понеділок кілька чоловіків виносять із території складів "Ельдорадо" касовий апарат, монітор від комп"ютера, два вентилятори та кілька папок із документами. Складають усе в багажник легковика "фольксваґен". Спілкуватися спершу категорично відмовляються.

— Поймите, у нас траур! — відповідає один із них "ГПУ".

Але за кілька хвилин чоловік у червоному комбінезоні не витримує і сам починає говорити.

— Це все, що зосталося з офіса начальства й диспетчерської на першому поверсі. Він скраю. Вчора туди вогонь не встиг добратися. А от нашим складам — хана. Збитків на мільярд гривень. Ущент згоріли пральні машини, газові плити, холодильники, пилососи, жіночі засоби для депіляції, — розповідає на вигляд 50-річний працівник "Ельдорадо". Назватися відмовляється. Розповідає, на складах працювали 200 людей. Усі переживають, що залишилися безробітними. Сподіваються, їх переведуть на інший склад мережі.

На тротуарі неподалік стоять перехожі. Серед них кілька молодих жінок із дітьми. Фотографують пожежу на мобільні.

— Вийшла на балкон, а там облако дима метрів 200 у висоту. Я так злякалася! Пожежні забирали воду з нашого озера в парку Нивки. То там води сантиметрів на 50 поменшало, — розповідає одна жінка іншій.


Учора в обід ще горіла південно-східна частина будівлі. Територію згорілих складів охороняли кілька десятків міліціонерів. Біля будівлі стоять шість пожежних машин. Звідусіль насувається чорний ядучий дим. Тріскаються вікна, смердить паленою пластмасою. Дах посеред будівлі складу провалився. Проспект Перемоги стоїть у заторах. На дорогу летять обгорілі клапті паперу й картону.

Неподалік складу розташований магазин садової фірми "Аґрус". Садівник Павло Кузьменчук, 38 років, бачив як сталася пожежа. О 17.40 у неділю він вийшов на вулицю випити кави. Почув, як тріщить шифер:

— Зразу думав, шо хтось стріляє з пістолєта. Собаки скавчали. Я сказав охоронцям, що в них горить склад. Спершу приїхали дві пожежні машини. Все було в диму. Зібралося багато зівак.

Працівники "Аґрусу" ходять у марлевих пов"язках. Жінки скрикують, коли скло тріскається від вогню на складі. 40-річна жінка замотала рот і ніс махровим рушником.

— Аж у грудях пече, — каже. — На роботі з восьмої ранку. Нікуди не додзвонишся — телефон відрубили ще вчора. Воду теж відключили — водопровід іде від складів.

— Весь ранок сидимо в роздягальні, бо на вулицю вийти неможливо. Але з роботи нікого не відпускають, — каже 23-річна Інна Скрипка. Вона в марлевій пов"язці.

У тій же будівлі, що й "Аґрус", розташовані офіси "ТАС-Комерцбанку", "Правексбанку" та "Сведбанку". Їхніх офісів пожежа не зачепила.


"З даху впав якийсь балон і вибухнув"


Слідчі Святошинського райуправління міліції Києва порушили кримінальну справу через пожежу на складах побутової техніки. Про це у понеділок повідомив Василь Фаринник, 55 років, заступник міністра внутрішніх справ:

— У міліції є різні версії причини пожежі. Це — умисний підпал, порушення техніки безпеки, природні фактори, недбалість персоналу. Порушувати справу про умисний підпал поки що нема причин. Є свідок — охоронець "Ельдорадо", який бачив, що на території складів ремонтували покрівлю. В результаті цього з даху впав якийсь балон і вибухнув, після чого почалася пожежа. Це теж перевіримо.

Загальна площа знищених вогнем складів — 37 тис. кв. м. Територію орендують фірми "Ельдорадо" (15 тис. кв. м), "Фокстрот" (8 тис.) і "Юг-контракт" (3,5 тис.). Жертв і постраждалих немає.

Зараз ви читаєте новину «"Нашим складам — хана. Збитків на мільярд гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі