пʼятниця, 18 березня 2011 03:00

Народжених удома дітей реєструватимуть як і раніше

Дітей, народжених не в пологових будинках, реєструвати не будуть. Такі чутки поширювалися останнім часом в Україні. Однак у Міністерстві юстиції їх спростовують.

— Процедура реєстрації не змінилася. Якщо жінка народжує вдома, то має поставити дитину на медичний облік. Потім із довідкою з лікарні та двома свідками прийти в РАГС. А якщо взагалі немає ні свідків, ні документів, то потрібне рішення суду, що це її дитина, — кажуть у прес-службі відомства.

Така процедура перешкоджає торгівлі дітьми та їх викраденню.

— Маючи рішення суду про встановлення факту народження, реєструємо дітей без всяких проблем, — каже 52-річна Наталя Білецька, керівник Деснянського відділу РАГСу в Києві. — У нас у районі такі випадки бувають рідко: один-два на рік.

— В Україні вдома народжують не багато жінок. Ця практика поширеніша за кордоном, — розповідає Борис Венцківський, 69 років, президент Асоціації акушерів-гінекологів України. — Там це можуть дозволити собі багатії, в яких є умови та професійний лікар з акушеркою. А в нас, якщо це зробити доступним, то приїздитимуть якісь невідомі люди і будуть казати, що вони акушери. У наших умовах таке впроваджувати поки що не своєчасно і не можна. Треба ще трошки пожити.

Щорічно в Україні реєструють у середньому понад 500 тис. народжень дітей. Із них  близько 900 з'являються на світ поза пологовими будинками.

Зараз ви читаєте новину «Народжених удома дітей реєструватимуть як і раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі