четвер, 30 грудня 2010 10:26

Найяскравіші події десятиліття. Вибір "Газети по-українськи"

2001

На політичній арені з'явився Віктор Янукович

Очолював Донецьку облдержадміністрацію. Став переможцем конкурсу "Людина року" в номінації "Регіональний лідер 2000". Під час виступу у столичному палацу "Україна" Віктор Федорович використав слова блатного жаргону "Донбасс порожняк не гонит". Пізніше цю фразу з портретом Януковича друкували на футболках і продавали по 30 грн.

2002

Скнилівська трагедія

— Найстрашніше покарання для мене — смерть 77 людей. Шкода, що я не загинув тоді, — сказав під час суду Юрій Єгоров, пілот винищувача, який упав на глядачів у Скнилові біля Львова.

Військовий Су-27 розбився 27 липня о 12.52 під час авіашоу. Загинули 77 глядачів. Серед них 28 дітей. До півтисячі дістали опіки та поранення. За штурвалом були Володимир Топонарь та Юрій Єгоров. Обидва катапультувалися.

2005-го Топонаря засудили на 14 років, Єгорова — до восьми. По шість років в'язниці отримали командувач 14-го авіакорпусу Анатолій Третяков і заступник керівника польотів Юрій Яцюк. Чотири роки умовно — керівник служби безпеки польотів Анатолій Лукіних. Їх звільнили достроково. Лише Володимир Топонарь живе у виправній колонії полегшеного режиму в Кагарлику. У Скнилові побудували каплицю. Там є плакат із фотографіями 77 загиблих.

2003

Конфлікт навколо Тузли

24 вересня влада Краснодарського краю Росії почала будівництво дамби в бік острова Тузла. За офіційною версією — для укріплення берегової смуги. Дамба дозволяла відібрати острів в України. Підрозділ прикордонників підняв над Тузлою синьожовтий прапор. Чергували військові катери з гарматами та кулеметами. Поблизу Керчі почалися позапланові навчання українських літаків-винищувачів.

Будівництво дамби завмерло 23 жовтня. Леонід Кучма зв'язався телефоном із Володимиром Путіним. Це єдиний відкритий конфлікт із Росією, який виграла Україна.

2004

Помаранчева революція

22 листопада на майдані Незалежності в Києві почалась акція протесту проти фальсифікації результатів другого туру виборів президента України. Центрвиборчком оголосив переможцем Віктора Януковича. Із заходу, півночі, центру України в столицю виїхали десятки тисяч людей на підтримку Віктора Ющенка. У перші дні на Майдані зібралися за різними оцінками від 100 до 500 тис. Вони в'язали на одяг помаранчеві стрічки. Акція отримала назву — помаранчева революція. У наметове містечко на Хрещатику кияни приносили їжу, одяг, медикаменти. Брали додому іногородніх.

— Дорогою на Київ мешканці сіл запалювали вогнища, щоб було видно підкинуті "їжаки", які проколювали колеса автобусів. Революціонери спілкувалися зі спецназівцями на Банковій, розповідали анекдоти, правду про владу, співали. "Омонівці" опускали щити, знімали каски, іноді усміхалися, — писала учасниця Майдану Мар'яна П'єцух.

Зі Сходу приїхали прихильники Партії регіонів. Зіткнень не було. Помаранчева революція пройшла без жодного протистояння і силового скандалу.

3 грудня Верховний суд України визнав результати другого туру виборів недійсними, призначив повторне голосування на 26 грудня. Президентом став Віктор Ющенко. За нього проголосували понад 15 млн громадян. Через п'ять років, на наступних президентських виборах, лідер Майдану набрав 1 млн 341 тис. 539 голосів.

2005

Показ першого україномовного серіалу "Леся+Рома"

Його зняли за зразком канадського телепроекту "Любовні штучки". Головні ролі виконали Ірма Вітовська та Дмитро Лаленков. За сюжетом Леся і Рома живуть разом, кохають одне одного, намагаються розібратися з побутовими проблемами. Формат дозволяє глядачу "підглядати" за героями серіалу. Кожна серія "Лесі+Роми" збирала перед телеекранами понад 2 млн глядачів.

2006

Будівельна афера "Еліта-центр"

Гучний скандал довкола групи будівельних компаній "Еліта-центр" розгорівся в лютому. Фірми продавали житло у столичних недобудовах. Ціни були на третину нижчі за ринкові — у середньому 3 тис. грн за 1 кв. м. Кожну квартиру продавали по три-п'ять разів. Жертвами аферистів стали 1759 осіб. Шахрайство викрилося випадково. Вкладники "Еліти-центру" спілкувалися на інтернет-форумі "Татарка". З'ясували, що в їхньої нерухомості є інші власники.

Гендиректора Ігоря Циганка та начальника відділу продаж "Еліти-центру" Андрія Терентьєва заарештували. Першого засудили на вісім років, другого на п'ять. Організатор афери — росіянин Олександр Шахов майже два роки переховувався за кордоном. 2007-го його затримала поліція Швейцарії та передала Україні. Йому загрожує 15 років в'язниці. Суму викрадених грошей оцінюють в $100 млн.

2007

Право проводити Євро-2012

18 квітня у британському місті Кардіфф назвали країн-господарів футбольного чемпіонату Євро-2012. Ними стали Україна та Польща. Матчі чемпіонату пройдуть у восьми містах. Відкриття відбудеться у Варшаві, фінальний поєдинок — у Києві.

В Україні за три роки побудували стадіони "Дніпро Арена", "Донбас Арена". Зводять у Києві та Львові. Реконструювали харківський стадіон "Металіст". Збудовали міжнародний аеропорт у Харкові. Євро-2012 до України та Польщі привіз президент футбольної федерації України Григорій Суркіс. Представляючи заявку, він заручився підтримкою тодішнього керівника України  і скористався тим, що в Італії — фаворита на проведення турніру — виник корупційний футбольний скандал.

2008

Знецінення гривні

Світову економічну кризу Україна відчула восени. Курс долара від 4,85 грн у серпні зріс до  8,15 у грудні. Певний час коштував 10 грн. Банки підняли відсотки по раніше виданих кредитах. Люди не мали чим платити позики. Банки перестали віддавали вклади. Почалося масові скорочення на підприємствах. Офіційна кількість безробітних зросла на 20%. Від кризи виграли люди, які мали заощадження у валюті. Втратили ті, хто брав доларовий кредит і мав заощадження у гривні.

У вересні 2010-го прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що економічна криза в Україні закінчиться до 2014 року.

2009

Епідемія грипу

30 жовтня в країні оголосили про епідемію свинячого грипу. Від вірусу на той момент померли 30 людей. У західних областях оголосили карантин. З'явилися чутки, що епіцентр епідемії в Тернополі й що там не зупиняються потяги. За кілька днів в аптеках розкупили всі марлеві пов'язки та протигрипозні препарати. Ціни на них підскочили. Люди боялися виходити з квартири. Якщо хтось чхав у транспорті або магазині — на нього дивилися, як на ворога народу. Скасовували весілля. Намагалися дістати препарат таміфлю — Мінохоронздоров'я назвало його єдиним дієвим від свинячого грипу. Про епідемію говорили до кінця грудня. За цей час на грип перехворіли 5,6 млн українців. Від ускладнень померли 1125 осіб. Третина — від свинячого грипу.

2010

Бандері присвоєно звання Героя

20 січня президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України керівнику Організації українських націоналістів Степанові Бандері. Це було після президентських виборів, які виграв Віктор Янукович. 2 квітня Донецький окружний суд за позовом адвоката Володимира Оленцевича скасував указ президента на тій підставі, що Степан Бандера не був громадянином України. В оскарженні цього рішення відмовив Донецький апеляційний адміністративний суд.

Зараз ви читаєте новину «Найяскравіші події десятиліття. Вибір "Газети по-українськи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі