вівторок, 22 липня 2008 07:15

Найстарша курка у світі живе на Полтавщині

Автор: фото: Ірина ПОТАНІНА
  Раїса Ільєнко з Пирятина на Полтавщині своїй карликовій курці Ганнусі дозволяє ночувати в хаті
Раїса Ільєнко з Пирятина на Полтавщині своїй карликовій курці Ганнусі дозволяє ночувати в хаті

Із 1992 року в Раїси Ільєнко з міста Пирятин на Полтавщині живе карликова курка. Жінка назвала її Ганнусею. Вчені кажуть, що така птиця доживає до 13 років. Найстаршій курці, занесеній до Книгу рекордів Гіннеса, — 14.

— Курочку подарував чоловік Олександр на початку нашого спільного життя, — розповідає 57-річна Раїса Ільєнко. — У мене тоді ще був карликовий півник. Він пропав, а ця курочка прижилася.

Тоді Ганнусі було 2 роки. За певний час вона висиділа курча — Одарочку. Через кілька років її задавив півень.

Курку годують зерном, тертими кабачками з комбікормом.

— Уже старенька, але ми її любимо, — господиня бере Ганнусю на руки. — Гребінець та дзьоб порепалися. Не ріжемо, бо то чоловіка подарок.

Подружжя має з десяток звичайних курей. До хати пускають лише Ганнусю. Наклали ряден та зробили їй місце для ночівлі на припічку. Коли надворі холодно — дозволяють ночувати в хаті. Узимку вона відморозила лапи, тому кульгає.

На "ціп-ціп" курка не реагує. Біжить, коли її кличуть Ганнусею чи Галочкою.

— Коти та собаки її не чіпають, — додає господиня. — Бо вже звикли друг до друга. Раніше у нас був чорний в"єтнамський кабан. Курка любила на нього вискочити та кататися по двору й вулицею. Зараз підсліпувата стала і спокойніша.

Цього року Раїса Іллівна купила у знайомої 10 яєць карликових курей. Посадила на них Ганнусю. Понад місяць тому вилупилося восьмеро курчат.

— Читала, що в Севастополі живе куриця Королева, якій майже 16. У Челябінську в Росії 22-річна курка, — розповідає Ільєнко. — Вони звичайні, не карликові. Але чорні, як і наша. Обидві можуть бути занесені до Книги рекордів Гіннеса. Тож Ганнуся, виходить, на другому місці.

Раїса Ільєнко за фахом — медик. Має двох дітей від першого шлюбу — 34-річну доньку Лесю та 33-річного сина Володимира. Онуків — Катерину та Анастасію. У її чоловіка 64-річного Олександра Вернигори цей шлюб також другий. Подружжя мешкає у власному будинку.

Зараз ви читаєте новину «Найстарша курка у світі живе на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі