пʼятниця, 17 вересня 2010 08:21

Найстарішому дереву дві тисячі років

Найстарішим деревом на конкурсі "Національне дерево України" визнали 200-річну оливу. Вона росте в Нікітському ботанічному саду поблизу Ялти. Ще там є 1700-літня фісташка. А 1300-річний дуб "Чемпіон" виріс у селі Стужиця на Закарпатті.

— В Європі ростуть оливи, яким уже по чотири тисячі років, — говорить 40-річний Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру. — В оливи в Нікітському саду широкий стовбур заввишки один метр і дев"ять метрів в обхваті. Від нього росте купа тонких гілок. Ці дерева в Крим завезли греки ще до нашої ери. А фісташки росли в Криму споконвіку. Найстаріша схожа на дуб. Має висоту 10 метрів — і такий же стовбур в обхваті. Кілька років тому її лікували, у велетенське дупло поставили пломбу.

Найкрасивішим визнали 900-річний дуб Ґрюневальда в Голосіївському районі Києва.

— Він схожий на казкові дерева із картин середньовічного художника Ґрюневальда, — каже Володимир Борейко. — Кілька його гілок разом схожі на старого монаха. У найбільше дупло можуть влізти 10 осіб. Стовбур має сім метрів в обхваті.

Княжа яблуня на Сумщині має 15 стовбурів. Вони переплелися і нагадують дівчат у танці. А суничник у кримському селищі Ореанда має червоний стовбур без кори. Через це його називають соромітницею. Плоди цього дерева на вигляд, смак і запах нагадують суниці. Ці дерева визнали одними з найгарніших.

Зараз ви читаєте новину «Найстарішому дереву дві тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі