пʼятниця, 21 грудня 2018 07:00

"Найбільше беруть пряників-свиней"

На День Святого Миколая стоїть велика черга на столичний фунікулер. Люди їдуть до Софійської площі, де 19 грудня відкривають головну ялинку країни.

У металевому каркасі закріпили гілки живих дерев. Зав­вишки — 25 м, на 5 м менше, ніж торік. Новорічне дерево прикрашають 1,5 тис. іграшок і 3 км гірлянди з ліхтарів білого кольору. Обійшлася ялинка в 2,6 млн грн.

— Дуже я незадоволена ялинкою. Вона негарна, якась обскубана. Треба було зробить меншенькою, але круглою, — каже 61-річна Валентина Яківна в коричневій шубі. На святкування прийшла з двома подругами. — Ну ви бачили це позорище. Минулого року була ялинка проти цієї красуня, а позаминулого — ще краща.

Поряд коваль чеканить молотом монету. У повітрі пахне хлібом зі спеціями й шашликом. Ближче до Михайлівської площі — ятки в диму з-під чанів із гарячим глінтвейном. Ціна за стакан стартує від 60 грн, без­алкогольний — 40. Еспресо можна випити за 15 грн.

Площу оформили в кольорах Північного сяйва — білий, синій, фіолетовий. Пам'ятник Богдану Хмельницькому оточили кільцюватим підсвіченим парканом. Навколо проклали залізничну колію для дитячого експреса. Залізну огорожу приховали зрізаними живими ялинками. Між Михайлівською та Софійською площами чергує "швидка".

Зі сцени грає Національний академічний оркестр народних інструментів. Під запальну музику чоловік пританцьовує за руку з онучкою. Під сценою збирається натовп в очікуванні головного виступу вечірнього концерту — гурту "Скай". Затримується на півгодини.

Рух транспорту центральними вулицями зупинили, проїжджають тільки водії з пропискою в цьому мікрорайоні.

— Весь центр города пере­крыли, на машине не про­ехать. А те, кто еще и на красный свет сейчас идёт — так это не наши, не европейцы. Это москали, — говорить чоловік на пішохідному переході.

— Нет, никаких экстремальных проишествий. Вот только ребенок потерялся и сразу нашелся, — каже охоронець площі. Щойно зі сцени ведучі заходу — Володимир Андрієвський і Вікторія Кіосе — шукали батьків маленького Сергія.

Продавець ятки з солодощами 35-річний Олександр працює біля ялинки. Йому вона подобається.

— Продаю новорічні прикраси, льодяники, цукерки, посуд, прозорі кульки з блискітками, всілякі дрібнички, — каже він. — Найбільше беруть пряників-свиней. Ця тварина — символ майбутнього року.

Майже під сценою стоїть 40-річна Марина. За професію — провізор. На ній велика хутряна шапка і темно-сіре пальто.

— Красивая елка, яркая, высокая. Видите, надо концентрироваться на хорошем. И в жизни тоже так, — говорить жінка.

Близько дев'ятої вечора народу на площі меншає. Люди спускаються Софіївською вулицею до метро Майдан Незалежності. За ними лишається доріжка сміття з використаних стаканів.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше беруть пряників-свиней"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі