вівторок, 01 березня 2011 01:00

Національна спілка письменників на місяць припинила роботу

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Володимир Яворівський:  ”Такого жахливого тиску на Спілку письменників іще ніколи не було”
Володимир Яворівський: ”Такого жахливого тиску на Спілку письменників іще ніколи не було”

Голова Національної спілки письменників України Володимир Яворівський, 68 років,  оголосив про тимчасове припинення роботи організації. У коментарі "Газеті по-українськи" сказав, що причиною є утиски влади.

— Спілка письменників живе не за рахунок бюджетних дотацій. Із бюджету нам дещо капає. Але тільки на проведення поточних заходів — шевченківських свят у травні, виплату премій, присуджених Міністерством культури. На зарплати нашим працівникам, оплату комунальних послуг тощо спілка заробляє сама. Здає невелику часточку приміщення в оренду. Сьогоднішня влада находить зачіпки на наших орендарів. Улаштовують їм перевірки, арештовують банківські рахунки. Вони не можуть заплатити нам, а ми — за комунальні, за землю, податки. Через це за два-три місяці приміщення спілки на Банковій, 2 можуть забрати за борги. Воно, до речі, давно подобається Януковичу. Він колись підходив і так мені натякав: ви продайте, є хороший покупець. Я відказував, що це колективне майно, продати його може тільки з'їзд спілки.

Чи був раніше тиск на спілку?

— Свого часу я писав Кучмі п'ять листів, щоб він подав у відставку. Тоді Медведчук організував захоплення нашого приміщення. Але нічого не вийшло. Коли я написав критичного листа Ющенку, нами займався Балога. Спілку перевіряла прокуратура. Теж ніякої зачіпки не знайшла. Але такого жахливого тиску, як тепер, ще не було.

Буквально в середу в Ялті та Коктебелі заарештували наші будинки творчості. Причина — судовий позов організації Союз письменників Росії, Білорусі, України. Вона претендує на це майно, хоч не має до нього жодного стосунку. Рівень наших судів відомий. Тому в нас ті приміщення можуть забрати.

Які наслідки матиме закриття спілки?

— Ми призупиняємо роботу на знак протесту проти дій влади. Іншого виходу не бачимо. На вхідні двері спілки замок повісимо вже 1 березня. Скасуємо всі заплановані заходи. Неприємно, що буде зірвана презентацію книжки Левка Лук'яненка, зустріч із легендарним колишнім редактором газети "Вечірній Київ" Віталієм Карпенком та інші важливі події. Протест триватиме до кінця березня. Якщо ситуація покращиться, у квітні Національна спілка письменників відновить роботу.

Зараз ви читаєте новину «Національна спілка письменників на місяць припинила роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі