четвер, 27 серпня 2020 00:40

Запрацюють жорсткіші вимоги до банків

Із 1 вересня в Україні підвищиться зарплата медпрацівників, зміняться правила перетину кордону з Білоруссю, посилиться контроль за банками, спливе термін подачі документів для зміни місця голосування на виборах восени.

До 5 тис. грн зросте мінімальна зарплата. Завдяки цьому автоматично піднімуться мінімальні пенсії для майже 1,5 млн людей. Зараз отримують по 1889 грн. Матимуть 2 тис грн.

Майже 133 тис. лікарів в середньому матимуть на 3,5 тис грн більші зарплати. Близько 247 тис. фахівців із неповною вищою медичною освітою отримають підвищення на 2361 грн. Виплата молодшому медперсоналу зросте на майже 1,2 тис. грн.

- Уже виділили необхідний фінансовий ресурс для збільшення виплат, - каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. - Це системне рішення, аби далі рухатися до високого рівня зарплат у медицині.

10 вересня закінчується прийом документів від охочих проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня не за місцем реєстрації.

В Україні майже 5,5 млн людей живуть не не там, де прописані. Для зміни місця голосування мають подати заяви до найближчого відділу ведення Державного реєстру виборців. Звернення можна оформити в електронному форматі через кабінет виборця на сайті drv.gov.ua або принести самостійно. При собі необхідно мати паспорт.

Запит на зміну виборчої адреси розглядатимуть до 15 днів. Відповідь надійде електронною чи звичайною поштою. У разі позитивного рішення, до 20 жовтня слід перевірити себе у виборчих списках та дізнатися номер виборчої дільниці для голосування.

З вересня у Києві запрацює "соціальне таксі" для дітей з інвалідністю. Їх возитимуть машини із пандусами, кріпленнями для візків.

- Біля восьми тисяч киян потребують такого спеціалізованого перевезення, - каже заступниця голови Київської міської держадміністрації Марина Хонда, 40 років. - Таксі дозволить батькам і їхнім дітям з інвалідністю добиратися до потрібних місць.

В Україні майже 2,6 млн інвалідів.

- Таксисти мають бути навчені поведінці з такими клієнтами. Повинні зустріти людину, допомогти сісти, - говорить 52-річна Оксана Потімко з громадського об'єднання "Українська спілка інвалідів". - За останні роки країна значно просунулася в плані турботи про людей з інвалідністю. Однак працювати є над чим. Необхідні рівні тротуари, адаптовані книги, кінотеатри. Кожна кав'ярня чи установа має бути готовою до прийому клієнта з вадами.

З 1 вересня українців до Білорусі пропускатимуть за закордонними паспортами. Досі їздили за внутрішніми. Зміни ініціювала Держприкордонслужба України. Закордонні документи важче підробити і легше відновити в разі втрати в іншій країні, пояснили.

Зміна правил не зачепить жителів прикордонних територій. Зможуть надалі їздити до Білорусі за внутрішнім паспортом. Для білорусів правила в'їзду до України не змінюватимуть.

- Треба прописати полегшені умови для приїзду до нас. Не можемо закривати кордон для білорусів. Особливо, через на напружену ситуацію в їхній країні, - каже президент України Володимир Зеленський, 42 роки.

Із початком осені запрацюють жорсткіші вимоги до банків. Їх змусять надавати клієнтам правильну інформацію про залишок коштів на рахунках і заздалегідь повідомляти про зміну кредитного ліміту.

- Деякі установи вводять користувачів в оману, коли надсилають дані про залишок грошей. Бо вказують загальну суму: власні кошти та кредитний ліміт. У результаті люди можуть скористатися кредитними грошима навіть не усвідомлюючи цього. Потім муситимуть повертати борг і платити відсотки, - кажуть у Національному банку.

За новими правилами фінустанови мають у повідомленні окремо вказувати суму, яку має клієнт і кредитні гроші.

Зараз ви читаєте новину «Запрацюють жорсткіші вимоги до банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі