вівторок, 26 червня 2007 07:09

На Закарпатті знову поцупили картини Бокшая та Шолтеса

Чотири картини закарпатських художників Йосипа Бокшая та Золтана Шолтеса викрали із будинку Василя Скиби із села Тересва Тячівського району Закарпатської області.

— До міліції із заявою звернулася донька обкраденого Ірина. Жінка розповіла, що злодії залізли до будинку, пошкодивши рами вікон, — каже співробітник ЦЗГ обласної міліції Володимир Павлюх. — Викрали чотири картини.

Із хати Скиби поцупили картини "Ісус Христос" ("Плащаниця") Йосипа Бокшая та "Дорога, осінній пейзаж", "Осінній пейзаж, Прірва", "Старовинна церква на пагорбі, осінній пейзаж" Золтана Шолтеса. Культурну й історичну цінність викрадених полотен установлюють експерти. За попередніми даними, такі роботи на "чорному ринку" можуть коштувати по кілька сотень тисяч доларів.

На слід злодіїв міліціонери ще не натрапили.

Щороку на Закарпатті реєструють 5–6 викрадень творів мистецтва. Найчастіше це картини Шолтеса, Бокшая та Ерделі. Торік пограбували майстерню художника Юрія Герца в Ужгороді, потім викрали полотно Шолтеса з приміщення облдержадміністрації, згодом — кілька картин Шолтеса та Ерделі із приватного помешкання в обласному центрі.

— Жодної викраденої картини не знайшли, — зауважує перший заступник начальника Ужгородського міськвідділу міліції Володимир Огняник, 35 років. — Їх переважно вивозять до столиці та на схід України, де вони ціняться найдорожче. За кордон такі полотна не продають.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті знову поцупили картини Бокшая та Шолтеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі