вівторок, 04 грудня 2007 07:09

На Введення коров"яче вим"я мастили маслом

Сьогодні православні та греко-католики відзначають одне із найголовніших свят — Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Йоаким і Анна, батьки Богородиці Марії, віддали трирічну доньку служінню Богу. Таку обіцянку вони дали, коли були бездітними. В храмі Марія перебувала аж до заручин із Йосипом.

У народі свято зветься "введінням" або "ввидінням". Вважалося, що цього дня Бог відпускає душі праведних подивитися на своє тіло. Звідси й назва — "видіння".

У людей свято асоціювалося з початком нового господарського року. Від Введення до Благовіщення (7 квітня) заборонялося копати землю. Також вірили: якщо цього дня першим до хати зайде молодий чоловік, та ще й з грошима — до добра. Якщо старий або хворий, особливо жінка — це віщувало нещастя.

Подекуди на Введення святили воду. Її брали там, де в одну водойму зливаються три. Спочатку воду проливали через вогонь, а потім пили від хвороб і зурочення. Також на Введення жінки мастили коров"яче вим"я маслом, щоб було багато молока.

Зараз ви читаєте новину «На Введення коров"яче вим"я мастили маслом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі